CHLEB I   BULECZKI  PSZENNO ZYTNIE JESZCZE GORACE

CHLEB I BULECZKI PSZENNO ZYTNIE JESZCZE GORACE

Bułeczki pszenno-żytnie 6 małych bułeczek
1 ½ szklanki (260g) mąki pszennej
½ szklanki (80g) mąki żytniej (dałam typu 2000)
2 płaskie łyżeczki drożdży instant
niecała szklanka ciepłej wody
1 ¼ łyżeczki soli
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 jajko do posmarowania
W misce wymieszać mąkę, sól i drożdże. Dodać wodę i oliwę. Wymieszać łyżką, a potem zagnieść całość na jednolitą masę. Ciasto wyrabiać kilka minut (ok. 5-8), aż będzie elastyczne i lekko lepiące się do rąk. Ciasto włożyć do miski wysypanej mąką, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1-1 ½ godziny. Wyrobić ponownie, podzielić na 6 części i uformować małe bułeczki- ja rozciągam kawałek ciasta na mniej więcej kwadratowy placek, łączę rogi i boki, kładę na omączony blat i kręcę powstałą kulą w celu złączenia się spodu. Bułeczki położyć na papierze do pieczenia i odstawić na 35 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu- wstawiłam do piekarnika nastawionego na 50 st. C, a po ok. 30 minutach posmarowałam je jajkiem i zwiększyłam temp do wymaganej). Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, naciąć ostrym nożem i piec ok. 18 minut w temperaturze 190 st. C. Studzić na kratce.
https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/buleczki-pszenno-zytnie

dodane na fotoforum:

rosa99

rosa99 2013-08-04

Zapach pięknie wypieczonych bułeczek i chlebka roznosi się,az u siebie czuję -pysznosci.

berblak

berblak 2013-08-04

nieeee, no jak można takim pieczywem nas kusić?! Porywam bułkę i piętkę chleba!;-)

fanrats

fanrats 2013-08-04

Mogłyby iść na wystawę :)

lila08

lila08 2013-08-04

mniamniuśne....

lila08

lila08 2013-08-04

Izka,przepis na te bułeczki poproszę...

evita

evita 2013-08-04

Ładnie pachną...

kimeraj

kimeraj 2013-08-04

Zjadłabym takie gorące z masełkiem i solą....pycha!

danka1

danka1 2013-08-04

ale zapach takie jeszcze ciepłe uwielbiam

dodaj komentarz

kolejne >