***SPAGHETTI    *    CARBONARA***

***SPAGHETTI * CARBONARA***

PODAJE PRZEPIS ORGINALNY TAK WLASNIE ROBILAM KLIJENTOM WE WLOSKIEJ PIZERII
POD OKIEM SZEFOWEJ WLOSZKI KTORA ZDRADZILA MI DUZO ORGINALNYCH PRZEPISOW . DUZO ZAPOMNIALAM BO TO BYLO 22 LATA TEMU.
W garnku rozpuszczam lyzke masla jak sie roztopi to dodaje 1-2 lyzki maki pszennej mieszam ,w taka sucha kulke (na malym ogniu)Maka musi zabrac wszystki tluszcz .
Biore wtedy mleko z mala zawartoscia tluszczu( mozna tez i tluste) i wlewam z kartonika po troszku 2- 3 lyzki caly czas miszajac rozga ma byc ta kulka .Po pewnym czasie bedzie juz mialo konsystencje gestego sosu trzeba patrzec.Jak juz osiagnie ,
swoja gestosc wrzuca sie starkowanego zoltego sera (ja nie dodaje) sol, pieprz,i odrobine galki muszkatolowej. Odstawiamy .Gotujemy makaron al-dente i
miedzyczasie na wolnym ogniu na patelni rozpuscic odrobinke masla i wrzucic boczek na pol wedzony ,lub kto woli chuda szynke(WAZNE-NIE SMAZYMY MOCNO TYLKO PODDUSZAMY )do mieska dodajemy sos i na wolnym ogniu dalaj dusimy od czasu do czasu mieszajac.Ugotowany makaron wrzucamy do sosu i mieszamy.
W orginalnej wersji na talerz na makaron wbija sie cale surowe jajko i energicznie miesza sie ,Ja nie dodaje jajka .
Sosu mozna zrobic wieksza ilosc i w pojemnikach zamrozic.
Nie wiem dlaczego wszyscy pisza ze carbonara
jes mocno kaloryczna. Tu jest ciemny makaron.
Ten sos jest bardzo dobry do zapiekania kalafiora i roznych warzyw.

dodane na fotoforum:

choco13

choco13 2013-07-22

Lubie a dawno nie jadlam wiec czestuje sie:) Milego popoludnia..

anetka

anetka 2013-07-22

ale extra musze zrobic z ciemnym makaronem :D i szynka drobiowa :D pyycha

annetka

annetka 2013-07-22

Bardzo lubię :) Też z razowym makaronem :)

izolden

izolden 2013-07-22

Witaj Ewuniu ......przepraszam,że nie komentuję często zdjęć ale cierpię na chroniczny brak czasu......wnusio pochłania mnie do reszty......i mój komputer też.....hihihi.
Pozdrawiam serdecznie.

anetka

anetka 2013-07-22

Izo tez Nie mozesz Sie glodzic hmmmm co to u Ciebie za dietka

wrobel3

wrobel3 2013-07-22

...`#***#`#***#`
........`# *************#`
........`#*****#_#******#`
.........`#*#__&&&__#**#`
.....`#***#__&&&&__#****#`
.....`#****#__&&&_#*****#`
.......`#****************#`
.........`#*#_#*****#`*#`
.............`#**`*#$`
.........................$
..................$$.....$
..................$$$...$
...................$$$..$.....$$$$
......$$$$.........$$ $...$$$$$$$$
...$$$$$$$.........$..$$$$$$
.$$$$..$$$$.......$$$$$
$.........$$$.....$$$
..............$$ .$..$$$
...............$$$.$$
................$$$
CIEPLUTKO POZDRAWIAM
I MAŁY KWIATEK ZOSTAWIAM

dytka36

dytka36 2013-07-22

To jest bardzo,bardzo pyszne danie!!!Mówią,że bardzo kaloryczne??? hmmm...
Gdyby tym wszystkim co to mówia popatrzeć na talerze albo zliczyć kalorie z całego dnia włącznie z napojami z pewnością wyszło by ich o wiele, wiele więcej!!!!!!!!!!!!!!!U mnie jest tak bardzo lubiana ta potrawa , że ostatnio robiłam z kg makaronu, mnóstwa boczku i śmietany 30% wymieszanej z żółtkami!!!! Ja taki akurat mam przepis i od bardzo dawna tak właśnie gotuję.Nigdy nie spotkałam się z przepisem na beszamelu bo tak się nazywa ten sos , który tutaj jest opisany jednak nie zaprzeczam , że jest oryginalny!!Być może właśnie ten jest godny polecenia!!!Pamiętam jak leciał program kulinarne rewolucje i tam gotowano własnie tą potrawę, przyglądałam się uważnie i też używano śmietany 30% masła oraz żółtek!!!Ja masło już sobie podarowałam.
Ważna jest gałka muszkatołowa ona nadaje tej potrawie wytrawnego smaczku!!!!Z pewnością wypróbuje ten przepis, danie ...

ewaiza

ewaiza 2013-07-22

re, dytka Ja podaje taki przepis co uczyla mnie wlascicielka pizerii
wloszka i tez serwuje tyle lat znajomym rodzinie i dzis wlasnie mialam gosci z polski i tylko tego chcieli .Nigdy nie widzialam zeby robila ze smietana nauczyla mnie tak i tak robilam klijentom .Nie znam ze smietana i nie robilam .Temu dziwie sie ze wszyscy mowia ze to takie kaloryczne.

jmania

jmania 2013-07-22

nie jadłam tego ale przepis godny wypróbowania cieplutko pozdrawiam

pola6

pola6 2013-07-22

Przepis godny zapamiętania.
Serdecznie pozdrawiam.

dsolar

dsolar 2013-07-22

Wspaniałe spaghetti :) aż zrobiłem się głodny :)
spokojnej nocy i radosnego tygodnia ;) pozdrawiam :)

wrobel3

wrobel3 2013-07-22

●¤ۣۜ๘(¯`v´¯)¤ۣۜ๘●•*•●¤ۣۜ๘(¯`v´¯)¤ۣۜ๘●●¤ۣۜ๘(¯`v´¯)¤ۣۜ๘●•*•●¤ۣۜ๘(¯`v´¯)¤ۣۜ๘●
./././DOBRY WIECZOR...
.|__//______________\__|
..|.......-------------........|
..|.|......11.´12´.1......|.|
..|.|...1o...../........2...|.|
..|.|..9........°........3..|.|
..|.|....8....:./.......4...|.|
..|.|...[`.7...6....5`]....|.|
..|.|.......;-.___.-;.......|.|
.|__//______________\__|
*********************************●¤ۣۜ๘(¯`v´¯)¤ۣۜ๘●•*•●¤ۣۜ๘(¯`v´¯)¤ۣۜ๘●●¤ۣۜ๘(¯`v´¯)¤ۣۜ๘●•*•●¤ۣۜ๘(¯`v´¯)¤ۣۜ๘●
"Czas ucieka, czas nie stoi , zegar czasu też się boi.!:) "*** DOBRANOC ***

kimeraj

kimeraj 2013-07-22

U Ciebie jak zwykle pyszności Izuniu :)) Fajnie,że napisałaś przepis :))

ezbro7

ezbro7 2013-07-22

pyszności!Mniam i cieplutko pozdrawiam!

badi08

badi08 2013-07-22

Ewcia dzięki za przepis ślinka mi leci jak na to patrzę , jeszcze nie jadłam takiej spróbuję. Pozdrawiam .......)))))

evita

evita 2013-07-23

Lubię takie jedzonko...

moon7

moon7 2013-07-24

Super!
A ja sobie bardzo chetnie z tego przepisu skorzystam:-))

stasia8

stasia8 2013-07-24

Bardzo chętnie wypróbuję...

dodaj komentarz

kolejne >