Baaardzo dobry chlebek :)

Baaardzo dobry chlebek :)

Znalazłam na forum kuchni.tv Dodany przez pawła_280575

Składniki:
1 kg mąki krupczatki
1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich
6 łyżek siemia lnianego
6 łyżek słonecznika łuskanego
4 łyżki pestek z dyni łuskanych
2łyżki płatków owsianych lub jęczmiennych
4 łyżki cukru
1 1/2 łyżki soli
5 dag drożdży
1 litr wody mineralnej gazowanej

Porcja na 2 formy 30x10x10

Suche składniki dokładnie wymieszac, do ciepłej wody dodac drożdże i rozmieszac.
wlac wodę do suchych składników i wymieszac. Ciasto będzie rzdkie, ale takie ma byc.
Przykryte zostawiamy na 20 min. (nie dłużej) do wyrośnięcia a następnie kilka razy mieszamy.
Wlewamy do foremek i odstawiamy na kolejne 15 minut, po czym wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika bez termoobiegu. Pieczemy 1 godzinę .
Zostawiamy do wystygnięcia i smacznego.
Gwarantuję, że chleb będzie miękki przez najbliższe 3-4 dni.
Pozdrawiam wszystkich smakoszy.

magdabo

magdabo 2011-01-28

Taki chlebek , to można jeść od rana do wieczora , pięknie wygląda ... dzięki za przepis !
Pozdrawiam serdecznie ...)

magdabo

magdabo 2011-01-29

Miłego i słonecznego weekendu Ci życzę ...)
proponuję stronę : www.chleb.info.pl

dodaj komentarz

kolejne >