Pieczeń z mięsa mielonego w cieście francuskim.

Pieczeń z mięsa mielonego w cieście francuskim.

Przepis z kuchni.tv bardzo dobry wyszedł, tylko ja bym troszku więcej chilli dodała ;)

Składniki:
oliwa do smażenia
1 duża biała cebula, drobno posiekana
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
¼ łyżeczki suszonych płatków chili
1 liść laurowy
listki z 1 gałązki tymianku, posiekane
1 gałązka rozmarynu, posiekana
1 gałązka szałwii, posiekana
900 g mielonej wieprzowiny
2 jajka
1 czubata łyżeczka mąki
1 szczypta mielonego cynamonu
1 szczypta świeżo mielonej gałki muszkatołowej
2 x 500-g opakowania ciasta francuskiego
ostry sos musztardowy z warzywami piccalilli, do podania

Przygotowanie:
Rozgrzej na patelni trochę oliwy i usmaż na średnim ogniu cebulę z odrobiną soli, aż zmięknie, ale się nie zrumieni. Dodaj czosnek, nasiona kopru włoskiego, płatki chili, liść laurowy, tymianek, rozmaryn oraz szałwię i przesmaż. Odstaw na bok do ostygnięcia. Włóż mieloną wieprzowinę do dużej miski, dodaj 1 rozkłócone jajko, mąkę, cynamon, gałkę muszkatołową i dużą szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj dłońmi. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Rozwałkuj ciasto francuskie na dwa prostokąty o grubości 1,5 cm (wtedy zapiekanka nie rozpadnie się przy krojeniu). Dodaj do mięsa ostudzoną cebulę z przyprawami (usuń liść laurowy) i dobrze wymieszaj. Podziel mięso na połowy, uformuj z niego grube wałki i ułóż wzdłuż krótszych boków prostokątów z ciasta. Rozbełtaj w miseczce drugie jajko i posmaruj brzegi ciasta za pomocą pędzla. Ostrożnie owiń mięso ciastem, zlep brzegi i posmaruj całość jajkiem. Ostrożnie ponacinaj ukośnie ciasto na wierzchu ostrym nożem. Posyp rolady solą, ułóż na metalowej kratce ustawionej na blasze i wstaw do piekarnika. Piecz 30-40 min aż ciasto wyrośnie i mocno się zrumieni. Podawaj na gorąco lub na zimno

maxmen

maxmen 2011-01-20

No bo przepisy są po to aby je zmieniać... :)))

magdabo

magdabo 2011-01-21

Witam miło .... wspaniały pomysł na superowe danko , duzo ziółek - lubię ... bardzo miłego dnia dzisiaj życzę !

eliska5

eliska5 2011-01-22

superowe!

stasia8

stasia8 2011-01-22

Na pewno bardzo smaczna...
Pozdrawiam wieczorową porą...kolorowych snów życzę...DOBRANOC:)

magdabo

magdabo 2011-01-25

Dzień dobry ... u mnie codziennie pruszy delikatny śnieg ...
pozdrawiam cieplutko , byle do wiosny !

dagma65

dagma65 2011-01-26

Bardzo apetyczna! Chętnie bym skosztowała tej smakowitości ;)
Ps. dziękuję za odwiedziny. A co do tych równych kawałków ciasta, o które pytasz, to zawsze używam do krojenia długiego noża, dobrze naostrzonego i tuż przed krojeniem polewam go wrzątkiem. Idzie jak po maśle! Pozdrawiam:)

dodaj komentarz

kolejne >