Podobnie jak większość przepisów, kulinarne pochodzenie tego dania nie jest do końca jasne. Istnieje kilka hipotez na ten temat. Jak sama nazwa głosi Carbonaro tłumacząc z języka włoskiego na polski to: palnik lub węgiel drzewny, niektórzy uważają, że po raz pierwszy ta potrawa została podana pracownikom włoskim przemysłu węgla drzewnego. Etymologia dało podstawę do określenia "spaghetti górnicze" Mówi się także, że to danie narodziło się w czasie II wojny światowej, kiedy Amerykanie przywozili do Włoch duże ilości boczku i sproszkowane jaja, które stanowiły część wojskowych racji żywnościowych. Spaghetti z sosem alla carbonara to chyba jedna z najprostszych i najszybszych potraw jakie znam. Jej przygotowanie zajmuje ledwie tyle co gotowanie samego makaronu. Oczywiście sos alla carbonara nadaje się świetnie do każdego rodzaju makaronu.
składniki:
30dkg makaronu spaghetti
20 dkg wędzonego boczku
1 cebula,4 jajka
4 łyżki śmietany kremówki( ja daje zamiast śmietany serek ricotta 25dkg)
ok. 4 łyżek startego parmezanu
W osolonej wodzie gotujemy spaghetti al dente. W międzyczasie boczek i cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i obsmażamy na małym ogniu, mieszając co chwilę. Następnie dodajemy śmietanę ( lub ser) z roztrzepanymi jajkami i dokładnie mieszamy,aż sos nie zgęstnieje, dodajemy parmezan. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron wrzucamy na rozgrzaną patelnię i mieszamy z przygotowanym sosem " aż się zetnie".
dodane na fotoforum:
gabbia1 2012-01-31
spagetti alla carbonara? Pyszności
kot54 2012-01-31
Bardzo smaczne danie....:))
beatula 2012-02-02
A gdzie jest jajo? I ile? Bo mój mąż uwielbia a ja mu jeszcze nigdy nie zrobiłam :-p, ;-)
beatula 2012-02-03
Dziękuję :-)! Pozdrawiam :-)...teraz już na pewno zrobię, jeszcze nie wiem kiedy;-)
blaack 2012-05-11
....polecam do tego dania dodać jedynie pieprz biały mielony...jest o wiele wykwintniejsza Carbonara :))...wypróbowane :)....soli wystarczy jak makaron jest ugotowany w solonej wodzie...pozdrawiam serdecznie