Bez mąki, a więc nie utuczy ani pociechy, ani was;) Polecane szczególnie osobom, które lubią wilgotne ciasta. Spróbujcie.
2 pomarańcze, gotowane w całości przez dwie godziny
6 jajek
250 g cukru pudru(można dać mniej ciasto wychodzi bardzo słodkie)
kilka kropli olejku pomarańczowego
300 g zmielonych migdałów
Piekarnik rozgrzać do 160–180˚C. Zmiksować ostudzone, ugotowane pomarańcze w całości. Ubić 6 żółtek z cukrem pudrem i olejkiem pomarańczowym. Połączyć z owocami, dodać migdały i łyżeczkę proszku do pieczenia. Ubić na sztywną pianę białka jajek i dodać do masy. Piec przez godzinę w tortownicy o średnicy 21cm, bądź formie prostokątnej 26cmx11cm( w połowie pieczenia warto przykryć folią aluminiową, ciasto szybko nabiera koloru). Można udekorować konfiturami, świeżymi owocami i listkami mięty albo na wierzchu rozsmarować pyszny kremem własnej roboty i własnego pomysłu. Ja ubiłam śmietanę z serkiem mascarpone udekorowałam wiśniami z likieru.
dodane na fotoforum: