Pasta alla Norma

Pasta alla Norma

To sycylijska potrawa, która łączy w sobie kremową konsystencję bakłażanów ze słodko-kwaśnym smakiem pomidorów oraz posmakiem sera ricotta. Swą nazwę danie zawdzięcza Normie - tytułowej bohaterce jednej z oper Vincenzo Belliniego. Przepis na 4 osoby:
1 duży bakłażan, pokrojony na plastry o grubości 1 cm
350g świeżych pomidorów lub 400g pokrojonych pomidorów z puszki
160 ml oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku, pokrojone na cienkie plasterki
garść rozdrobnionych liści bazylii
400g makaronu penne lub tagliatelle
do starcia ser sezonowany ricotta salata( odrobina),lub świeża ricotta 150g
sól, pieprz
cukier Bakłażany pociąć w talarki grubości 1cm posolić i pozostawić na ok 30min. aby wypuściły sok( potem osuszyć papierowymi ręczniczkami.Świeże pomidory obrać ze skórek i posiekać (te z puszki nie wymagają pracy). Wlać oliwę na patelnię i smażyć bakłażany partiami na średnim ogniu, aż będą złotobrązowe i miękkie w środku. Układać na papierowym ręczniku, aby odsączyć tłuszcz. Pokroić bakłażany jeszcze drobniej. Na patelni, na oliwie podsmażyć czosnek. Dodać pomidory i doprawić do smaku solą, pieprze, cukrem. Gotować, aż sos zgęstnieje. Dodać bakłażany i liście bazylii, dobrze wymieszać, odstawić. Ugotować makaron, aż będzie al dente. Szybko odcedzić, zostawiając trochę wody z gotowania w garnku, następnie z powrotem przełożyć do niego makaron, dodać sos z bakłażanami oraz 100g ricotty( lub na talerzu zetrzeć sezonowaną ricottę) . Wymieszać i doprawić, jeśli tego wymaga. Podawać natychmiast, ozdabiając kilkoma talarkami pieczonego bakłażana.Danie wygląda jak Etna po erupcji;)

dodane na fotoforum:

bonga

bonga 2011-10-12

dobre!może ja też tak chodzę:)))faktycznie to za chodzeniem po górkach, ale za rączkę to dopiero chodzenie...aż mi się westchnęło:))

lila08

lila08 2011-10-12

bomba...jutro nie...ale w piątek mam ochotę wypróbować...wygląda zachęcająco :)))
miłego wieczoru:)))

antka

antka 2011-10-12

Pięknie podane!Pozdrawiam wieczorowo.

ewci1

ewci1 2011-10-12

U mnie w domu wszyscy lubia baklazany w kazdej postaci,tu u Ciebie samkowite polaczenie i godne do nasladowania w kuchni:))),bardzo ladnie podane...:))
Milego wieczorku Ci zycze:))

frykasy

frykasy 2011-10-12

pyszna potrawa, pozdrawiam serdecznie:))))

bahus

bahus 2011-10-12

Uwielbiam takie dania

sedina

sedina 2011-10-12

Lubię takie kolorowe danie :) Super

anna19

anna19 2011-10-13

smacznie podane,że aż ślinka cieknie!

bronia

bronia 2011-10-13

Bardzo ładnie podane.:)Wygląda apetycznie.:)

dodaj komentarz

kolejne >