Domowa strucla drożdżowa
Składniki:
1 kg mąki tortowej
5 dag drożdży
2 całe jajka
2 żółtka
6 łyżek cukru kryształu
10 dag masła lub margaryny lub 1/2 szklanki oleju
½ litra mleka
szczypta soli
cukier waniliowy
rodzynki
Przygotować rozczyn:
Do miseczki włożyć: drożdże, łyżkę cukru, łyżkę mąki, wlać troszkę mleka(letnie), wszystko rozetrzeć i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, wlać rozczyn, roztopiony letni tłuszcz, jajka, żółtka, resztę cukru, cukier waniliowy, mleko letnie dolewać i wyrabiać ciasto-jeśli ciasto jest za tęgie to dodajemy jeszcze odrobinę mleka. Ciasto wyrabiać do 30 minut, aż będzie odchodzić od ręki i od miski, powinny być widoczne w cieście pęcherzyki powietrza. Pod koniec wyrabiania dodajemy rodzynki.
Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, bo ciasto szybciej rośnie. Wyrośnięte ciasto wykładamy z miski na stolnicę wysypaną mąką, kroimy na 3 części i splatamy warkocz na długość blaszki, jeśli chcemy mieć strucle, a gdy chcemy mieć gładką bułkę, to ciasto wykładamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy kruszką.
Kruszka:
1 łyżka mąki, 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżka margaryny, wszystkie składniki mieszamy.
Tak przygotowane ciasto pozostawiamy jeszcze chwilę do wyrośnięcia.
Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170-190˚ i pieczemy około 1 godz. do 1 godz. 15 minut w zależności od piekarnika.
Smacznego
Dana
dodane na fotoforum: