Proszę się częstować poznańskimi specjałami Marcińskimi....
Rogal świętomarciński – rogal z nadzieniem z białego maku tradycyjnie przygotowywany w Poznaniu oraz większości powiatów województwa wielkopolskiego z okazji dnia św. Marcina – 11 listopada.
Historia rogala
Tradycja ta wywodzi się z czasów pogańskich, gdy podczas jesiennego święta składano bogom ofiary z wołów lub w zastępstwie – z ciasta zwijanego w wole rogi. Kościół przejął ten zwyczaj, łącząc go z postacią św. Marcina. Kształt ciasta interpretowano jako nawiązanie do podkowy, którą miał zgubić koń świętego.
W Poznaniu tradycja w obecnym kształcie narodziła się w listopadzie 1891. Gdy zbliżał się dzień św. Marcina, proboszcz parafii św. Marcina, ks. Jan Lewicki, zaapelował do wiernych, aby wzorem patrona zrobili coś dla biednych. Obecny na mszy cukiernik Józef Melzer, który pracował w pobliskiej cukierni, namówił swojego szefa, aby wskrzesić starą tradycję. Bogatsi poznaniacy kupowali smakołyk, a biedni otrzymywali go za darmo. Zwyczaj wypieku w 1901 przejęło Stowarzyszenie Cukierników. Po I wojnie światowej do tradycji obdarowywania ubogich powrócił Franciszek Rączyński, zaś przed zapomnieniem tuż po II wojnie światowej uratował rogala Zygmunt Wasiński.
Rogale współcześnie
Rzemieślnicy zrzeszeni w Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu sprzedają w dniu św. Marcina średnio 250 ton tego wyrobu, natomiast w skali rocznej sprzedaż wynosi 500 ton, co stanowi 2.500.000 sztuk rogali.
Od listopada 2003 rogale muszą spełniać następujące warunki:
ciasto półfrancuskie,
nadzienie z białego maku, wanilii, mielonych daktyli lub fig, cukru, śmietany, rodzynek, masła i skórki pomarańczowej.
Aby cukiernia mogła używać nazwy "rogale świętomarcińskie" lub "rogale marcińskie", musi uzyskać certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego, która powstała z inicjatywy Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu, Izby Rzemieślniczej i Urzędu Miasta Poznania.
Rogal świętomarciński jako Chronione Oznaczenie Geograficzne
Rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1070/2008 z dnia 30 października 2008 r. Rogal Świętomarciński został wpisany do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych w Unii Europejskiej.
SMACZNEGO
dodane na fotoforum:
bunio 2011-11-11
No właśnie......... u nas takich nie ma ....... wyglądają pysznie a ponieważ łakomstwo moje nie zna granic więc porywam jednego i zmykam, pozdrawiam Danusiu cieplutko...........[ czuję dziś tylko okna w kościach więc siłą rzeczy odpoczynek mi się należy;-))))))))))))) ]
danaka9 2011-11-11
Marysiu należy się na 100%...jesteś wielka...dobrze ,że dziś Święto to możesz leniuchować i odpoczywać bez miary....buziaczki ulubiona...:-)
baskadm 2011-11-11
Wyglądają przepysznie.
A może dostaniemy ( poza poczęstunkiem) także przepisik???
Pozdrawiam serdecznie, życzę miłego, słodko-rogalowego weekendu :)
miecz 2011-11-11
Podobno można je już dostać w innych miastach. Po raz pierwszy jadłam je w Kaliszu, wystawszy się sporo w bardzo długiej kolejce.
dana02 2011-11-11
Właśnie piję kawę i poczęstowałam się Danusiu:)
Witam w ten świąteczny dzień odpoczynku miłego życzę:)
batroja 2011-11-11
pysznie wyglądają, na pewno tak samo smakują, nigdy nie jadłam. Dziękuję za zaproszenie, Danusiu.
bogna54 2011-11-11
Ja zabieram teraz do herbatki Danusiu...wyglądają pysznie
Pozdrawiam serdecznie:)życzę miłego wieczoru
karin24 2011-11-11
dziękuję za rogaliki Danusiu oj schrupałabym takiego...szkoda że przeszkadza monitor...buziole na wieczorek...
danka1 2011-11-11
Dziś ich święto.
karisa 2011-11-12
Rogal Świętomarciński jako Chronione Oznaczenie Geograficzne...musi być smaczny. Pozdrawiam Danusiu.
(komentarze wyłączone)