groszek ptysiowy-dodatek do zupy.

groszek ptysiowy-dodatek do zupy.

Pyszne kuleczki jako dodatek do zupy.
Groszek ptysiowy
[proporcje na 1 dużą blachę z piekarnika]

Składniki:
90 ml zimnej wody
30 g masła
70 g mąki pszennej
2 średnie jajka
szczypta soli morskiej
szczypta pieprzu
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
papier do pieczenia

Mąkę przesiewam do miski, wsypuję przyprawy i dokładnie mieszam.
Wodę z masłem umieszczam w rondelku i podgrzewam do rozpuszczenia. Wtedy wsypuję mąkę z przyprawami do zawartości rondla. Całość mieszam, aż do momentu gdy masa zacznie odstawać od dna rondla.
Masę przekładam do miski, wbijam po jedno jajko, miksuję dokładnie, wbijam drugie jajko i miksuję dotąd, aż ciasto będzie jednolite i gładkie.
Ciasto przekładam do szprycy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskam malutkie kuleczki w odstępach od siebie, gdyż w czasie pieczenia znacznie urosną.
Wstawiam blachę do nagrzanego piekarnika do temperatury 220*C i piekę ok. 10 – 12 minut do lekkiego zrumienienia.

Jesli zostanie zapakowac w lniana sciereczke, beda chrupiace , jeszcze lepsze:-)

dodane na fotoforum:

krycha2

krycha2 2015-01-15

Ale masz cierpliwość kulać...podziwiam..ja kupuję gotowy..

choco13

choco13 2015-01-15

To dla mnie przyjemnosc:-)

anad60

anad60 2015-01-15

biorę przepis....bo bardzo lubię taki
groszek ptysiowy....

jadtan

jadtan 2015-01-15

Dzięki za przepis chętnie skorzystam :-)

jmania

jmania 2015-01-15

Ładnie wygląda taki upieczony

slawa1

slawa1 2015-01-15

Jak dużo tych groszków.Jem bez zupki:)Pozdrawiam.

danutaw

danutaw 2015-01-16

:)

lila08

lila08 2015-01-17

przepisik chowam...

dodaj komentarz

kolejne >