Poświąteczne resztkowanie :)
Piernik drożdżowy.
Ciasto ;37 dkg mąki + 1 łyżeczka sody ,7 jaj ,1 szkl. cukru ,1/2 szkl. miodu ,1 przyprawa do pierników , 1 szkl. oleju ,10 dkg drożdży.
Żółtka utrzeć z cukrem ,drożdżami ,dodać olej ,miód ,mąkę + przyprawa do pierników + soda.Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać. Upiec i wystudzic ,przekroic na pół.
Masa ; 2 jajka + 1 szkl. cukru /ja daje mniej/ ubić na parze ,do gorącej masy dodać 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i 1 łyżeczkę kakao.Dokładnie wymieszać i wystudzić.
Utrzeć 1 i 1/2 kostki masła powoli dodawać masę.
Spód ciasta smaruję powidłem śliwkowym lub dżemem z czarnej porzeczki ,na to wykładam 2/3 masy ,przykrywam drugim plackiem i wierzch smaruje reszta masy ,posypuję starta gorzką czekoladą lub kakao.
alola11 2018-12-29
Miłego popołudnia...pozdrawiam...pysznie i dziękuję za przepis wypróbujemy Natalia lubi piec gotować....
rycho2 2018-12-29
pierniki także kojarzą się z Bożym Narodzeniem choć u nas zawsze smakują
ja tym razem upiekłam piernik z karmelem
Teresko, dobry wieczór, miłego wieczoru i super niedzieli życzymy, uściski i moc pozdrowień ślemy dla Ciebie i Dzieci, a dla piesków poprosimy o drapanko za uszkami, Basia i Ryszard:)) :))
mery50 2018-12-29
Dzięki Tereniu za przepis. Wygląda apetycznie.
Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego wieczoru!
(komentarze wyłączone)