Lekkie ,delikatne ,małosłodkie ..... pyszota :)
Biszkopt :
8 jaj ,1 szkl. cukru ,1 szkl. mąki ,1 szkl. mąki zmieniaczanej ,1 szkl. kawy cappuccino orzechowe /proszek/ ,2 łyżeczki proszku do pieczenia ,8 łyżek wrzącej wody.
Białka ubić ... ja osobno ubijam cukier i żółtka + woda. Dodaję suche składniki i tę masę dodaję do białek ,delikatnie mieszam i wylewam do foremki. Upiec ,wystudzić i przekroić dwa razy. Ja upiekłam w 1 i 1/2 porcji.
Masa ;
1 l. śmietany kremówki ,2 śnieżki ,4 łyżki kawy cappuccino ,1 galaretka cytrynowa.
Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. gorącej wody ,przestudzić. Śmietanę ubić dodać Śnieżki ,cappuccino i tężejącą galaretkę.
Przełożyć ciasto i kosztować ,delektować się i zachwycać :) :) :)
Jeżeli ciasto robimy z 8 jajek wtedy wystarczy 1/2 l. śmietanki i dwie łyżki kawy .... a reszta składników niezmienna. Ciasto jest bardzo delikatne i jakoś tak dziwnie znika :)
dodane na fotoforum:
danutaw 2014-10-11
Pyszności tu widzę u Ciebie Tereniu.., rozkosz dla podniebienia...., czuje ten smak...!)
Tereniu.., życzę Ci miłego popołudnia i wieczoru spędzonego w gronie rodzinnym...!)
(komentarze wyłączone)