Ciasto ajerkoniakowe z bitą śmietaną kawą i czekoladą

Ciasto ajerkoniakowe z bitą śmietaną kawą i czekoladą

Doskonałe ciasto ajerkoniakowe, wydaje się trochę pracochłonne, ale jak rozdzielimy sobie pracę, to pójdzie nam szybko, warto go zrobić, gwarantuję że nasi goście dobrze się po nim rozgrzeją:)Mam na myśli oczywiście dorosłych :)

Ciasto biszkoptowe:

4 duże jajka

1 cukier waniliowy

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki tortowej

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

1 płaska łyżka ciemnego kako

1 łyżka mąki

szczypta soli

Mas śmietanowa;

0,75 litra śmietanki kremowej 30%

1 cukier waniliowy podwójny

2 płaskie łyżki cukru pudru

1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej

2 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:

250 ml ajerkoniaku lub kremu ajerkoniakowego

10 dag gorzkiej czekolady lub deserowej

Białka oddzielić od żóltek, ubić na sztywno z odrobiną soli, nastepnie dodać cukier i cukier waniliowy i jeszcze ubijać, potem dokładamy żółtka.Pod koniec dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia

Podzielić ciasto na 2 części ,do jednej dodać kakao, a do drugiej płaską łyżkę mąki.Pieczemy ciasta na termoobiegu w 180 st jednocześnie, w blaszkach 25x40 cm,około 15-20 min( możemy upiec ciasta każde osobno, wtedy składniki dzielimy na pół)

Blaszkę po pieczeniu ciasta wykładamy folią lub pergaminem i wkładamy ciemne ciasto, na to wykładamy połowę masy śmietanowej z kawą. Kładziemy jasne ciasto i nasączamy dokładnie ajerkoniakiem, następnie wykładamy jasną masę śmietanową, dokładnie rozprowadzamy nożem, ścieramy czekoladę i posypujemy wierzch.

Wstawiamy na kilka godzin do lodówki lub na całą noc.

Wykonanie masy śmietanowej:

Zimną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, do ubitej śmietany dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę, rozpuszczoną w 4-5 łyżkach wrzącej wody. Dzielimy śmietanę na pół, do jednej części dodajemy kawę rozpuszczalną, rozpuszczoną w łyżce przegotowanej wody.

Smacznego.

dodane na fotoforum:

elkat

elkat 2012-10-31

Świetnie, przyda się przepis :) Dziękuję!

kassia

kassia 2012-10-31

wygląda bardzo apetycznie :)

ezbro7

ezbro7 2012-10-31

rewelacyjne!!!Pozdrawiam!

storczi

storczi 2012-10-31

mniam,pychota

myrazem

myrazem 2012-10-31

Miłego wieczoru życzę :-))

rades

rades 2012-10-31

super ciasteczko,pychoia

krynia2

krynia2 2012-10-31

Sam widok tego ciacha sprawia,że slinka leci...............a przepis sie nie zmarnuje......

efrost

efrost 2012-10-31

narobiłaś mi smaku, Anulka.. :)

iwonkab

iwonkab 2012-10-31

Super :) Napewno skorzystam z przepisu :)
Pozdrawiam serdecznie i miłego wieczorku życzę :)

bahus

bahus 2012-11-01

Pycha...zostało jeszcze trochę?

gosik81

gosik81 2012-11-03

Ciacho wygląda wspaniale,zabieram przepis...miłego weekendu,pozdrawiam:))

lukier

lukier 2012-11-04

PYSZNOŚCI :)

evita

evita 2012-11-04

Pycha... wyborne ciacho...

alianz

alianz 2012-11-05

Chcialam upiec te pyszne ciasto ale nie wiem co zrobic z tym adwokatem sluzy on tylko do nasaczenia biszkoptu czy moze nalezy go wlac do masy smietanowej?

anulkaz

anulkaz 2012-11-05

re: alianz.Ja nasączyłam tylko jasny biszkopt i było go mocno czuć:)do masy nie dodawałam:)

alianz

alianz 2012-11-06

Dziekuje bardzo za szybka odpowiedz :) ciasto wyglada bajecznie :) zrobie przez weekend

lanta21

lanta21 2016-12-15

super

dodaj komentarz

kolejne >