Biszkopt
5 jajek
¾ szklanki mąki
¾ szklanki cukru
¼ szklanki suchego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
mały cukier waniliowy
Masa
½ litra śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 zagęstniki fix
20 winogron wypestkowanych
4 połówki brzoskwiń z puszki
1 galaretka z czarnej porzeczki lub inna
Białka oddzielić od żółtek,dodać,szczyptę soli,ubić sztywną pianę,
dodać po jednym żółtku,dalej ubijać.
Następnie dodać,cukier,cukier waniliowy i znów ubijać,na końcu dodać mąkę,wymieszaną z suchym makiem i proszkiem do pieczenia,delikatnie wymieszać ,wylać na blachę wsadową,
wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w 180ºC w zależności od piecyka.
Schłodzoną śmietanę, ubić z łyżką cukru pudru, na sztywno,na końcu dodać zagęstnik,wymieszać z pokrojonymi w kostkę owocami.
Roladę zwinąć w pergamin i zostawić do wystygnięcia,następnie
rozwinąć,wyłożyć śmietanę,na brzegu ułożyć zastygniętą galaretkę,rozpuszczoną w 1½ szklanki gotującej wody.(Galaretka ma być pokrojona w słupki) zwinąć znów w pergamin i do lodówki.
Schłodzoną roladę,posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
dodane na fotoforum: