3 duże płaty śledziowe matias
1 cebula
papryka konserwowa
1 płaska łyżka cukru
2 szklanki wody
1/4 szklanki octu
ziele angielskie
liść laurowy
sól
Sos tatarski:
1 pęczek posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanych grzybków konserwowych
1 łyżki posiekanych cebulek konserwowych
1 łyżka posiekanej papryki konserwowej
2 łyżki groszku konserwowego
3.4 szklanki majonezu
1 czubata łyżka śmietany
sól
pieprz
Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie około 2 godz , zmieniając wodę 2 razy)Cebule pokroić w piórka, zagotować wodę z przyprawami, cukrem i octem.Dodać cebulę i chwilę zagotować, odstawić do całkowite wystygnięcia.
Wymoczone śledzie włożyć do wody z cebulą i odstawić na 60 min.Następnie śledzie wyjąć każdy płat pokroić wzdłuż na 3 paski.Na środku ułożyć odsączoną cebulę i po 2 kawałki konserwowej papryki , zwinąć i spiąć wykałaczką.
Ułożyć na półmisku i polać sosem tatarskim.
Wykonanie sosu tatarskiego:
Majonez wymieszać ze śmietaną, dodać posiekany szczypiorek, paprykę konserwową , posiekane cebulki, groszek i grzybki.Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego.
dodane na fotoforum: