2 kg pomidorków koktajlowych
1 duża cebula
5-6 ząbków czosnku
Zalewa:
1 i 1/4 szklanki octu
1,5 szklanki cukru
2 łyżki soli
5 szklanek wody
garść ziaren kolorowego pieprzu
Przygotowanie:
Umyte pomidorki nakłuwamy w 3-4 miejscach za pomocą wykałaczki.
Nakłucia zapobiegną pęknięciom pomidorów.
Cebule kroimy w piórka, następnie rozdzielamy ją do wyparzonych słoi.
Każdy słoik wypełniamy przygotowanymi wcześniej pomidorkami.
Obrane ząbki czosnku kroimy w słupki i wkładamy je pomiędzy pomidorki.
Wszystkie składniki na zalewę łączymy ze sobą i zagotowujemy.
Gorącą zalewą napełniamy słoiki z pomidorami.
Zalewę możemy przecedzić przez sito, tak aby pozbyć się ziaren pieprzu.
Słoiki zakręcamy, następnie pasteryzujemy przez około 15 minut. Przepis z netu.