Pomidory w zalewie słodko-kwaśnej

Pomidory w zalewie słodko-kwaśnej

2 kg pomidorków koktajlowych
1 duża cebula
5-6 ząbków czosnku



Zalewa:


1 i 1/4 szklanki octu
1,5 szklanki cukru
2 łyżki soli
5 szklanek wody
garść ziaren kolorowego pieprzu


Przygotowanie:


Umyte pomidorki nakłuwamy w 3-4 miejscach za pomocą wykałaczki.
Nakłucia zapobiegną pęknięciom pomidorów.
Cebule kroimy w piórka, następnie rozdzielamy ją do wyparzonych słoi.
Każdy słoik wypełniamy przygotowanymi wcześniej pomidorkami.
Obrane ząbki czosnku kroimy w słupki i wkładamy je pomiędzy pomidorki.

Wszystkie składniki na zalewę łączymy ze sobą i zagotowujemy.

Gorącą zalewą napełniamy słoiki z pomidorami.
Zalewę możemy przecedzić przez sito, tak aby pozbyć się ziaren pieprzu.
Słoiki zakręcamy, następnie pasteryzujemy przez około 15 minut. Przepis z netu.