MAKOWIEC ORZECHOWY

MAKOWIEC ORZECHOWY

Ciasto:
2 szkl mąki
3 żółtka
1/2 kostki margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
3 łyżki śmietany

Masa makowa:
7 jajek
50 dag maku
7 jabłek
20 dag margaryny
20 dag cukru pudru
olejek migdałowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
9 łyżek kaszy manny
Masa orzechowa:
kostka margaryny (lub masła)
mleko
1 szkl cukru pudru
1 szkl zmielonych orzechów włoskich

Polewa:
1/2 masła
1/2 szkl cukru
3 łyżki kakao
WYKONANIE
1.Ciasto:
margarynę siekamy z mąką, dodać kolejno: proszek, cukier, cukier waniliowy, żółtka i śmietanę. Zagniatamy. Schładzamy godzinę. Rozwałkowujemy. Wkładamy do formy 26x 34cm.
2.Masa makowa:
mak gotujemy, studzimy i mielimy dwa razy. Margarynę ucieramy z cukrem, dodając po żółtku.
Przekładamy do maku. Dodajemy pianę ubitą z białek, starte na tarce o dużych oczkach i lekko odciśnięte jabłka, olejek, proszek do pieczenia i kaszę. Mieszamy.
Wykładamy na ciasto i pieczemy 45 min w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Studzimy.
UWAGA...przepis troszkę zmieniłam, zamiast margaryny dodałam masło naturalne. Zmielony mak,masło, cukier przegotowałam w garnku dodając po żółtku a dalej wszystko robiłam jak w przepisie.
3. Masa orzechowa:
orzechy zalewamy taka ilością gorącego mleka, aby powstała gęsta papka...nadmiar mleka odlać.
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce zimną papkę orzechową. Utartą masę rozsmarować na masie makowej. Schłodzić.
4. Polewa
masło roztopić, dodać cukier, kakao, 3 łyżki wody.
Mieszać i zagotować. Gotować dwie trzy min. Przestudzić i polać ciasto.

lanta21

lanta21 2016-06-04

pyszny

lanta21

lanta21 2018-07-18

super

dodaj komentarz

kolejne >