MEDUZA

MEDUZA

Ciasto:
2 szkl mąki pszennej
6 dużych jabłek
1i1/2 szkl cukru kryształu
4 jaja
1 szkl siekanych orzechów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Jabłka pokroić w kostkę i zasypać 1 szkl cukru. Białka ubić dodając po troszku resztę cukru, po 1 żółtku. Pokrojone jabłka -z sokiem który się wytworzy-mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ,sodą, orzechy. Wszystko delikatnie wymieszać...wyłożyć do dużej blaszki, piec aż ciasto nabierze miodowego koloru. Zrobić test patyczka.

Krem
3 żółtka
3 łyżki cukru kryształu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sok z jednej dużej puszki ananasów
1 kostka masła roślinnego
Na soku z ananasów ugotować budyń z żółtek, cukru, mąki.
Masło utrzeć, dodać przestudzony budyń.

Potrzebne są też 2 galaretki cytrynowe...rozpuścić według przepisu na opakowaniu.

1. ciasto
2. krem
3.rozłożyć ananasy-w środek ananasa można włożyć drylowaną wiśnię lub truskawkę.
4.ananasy zalać tężejącą galaretką.

baygel1

baygel1 2013-04-17

No to powiedz ,jak zsiadła Ci się galaretka na ananasach ?

anna96

anna96 2013-04-18

Ciasto wkładam zawsze do lodówki żeby było dobrze schłodzone, dopiero na schłodzone ciasto wylewam galaretkę. Galaretka powinna być prawie ścięta...ciasto najlepiej włożyć do blaszki i dopiero przełożyć masą i polać galaretką. Część galaretki ucieknie nieraz na bok ale jak ciasto jest w foremce to nie przeszkadza. Ostatnio dałam jedną galaretkę rozrobioną w mniejszej ilości wody, lepiej się trzymała...polewałam powoli łyżką. Ciasto do razu trzeba włożyć do lodówki żeby galaretka szybko się zsiadła.
Pozdrawiam

lanta21

lanta21 2016-06-04

fajne

dodaj komentarz

kolejne >