1 kg piersi z kurczaka
4 uda kurczaka
0,5 kg świeżego boczku
1 kg łopatki wieprzowej
40 dag wątróbek drobiowych
4 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
1 cebula
2 czerstwe kajzerki, 5 surowych jajek
sól pieprz lub przyprawy wedle uznania
Mięsa umyć, wrzucić do dużego garnka bez wątróbki zalać wodą w takiej ilości, aby mięso było ledwo przykryte. Zagotować dodać ziele , ziarna pieprzu, listek laurowy i obraną całą cebulę. Gotować ok.30 min. Wyjąć cebulę. Dodać sól. Gotować ok.20-30 min. Wyjąć piersi, udka i boczek. Pozostawić łopatkę, dołożyć obraną marchew, pietruszkę i seler oraz wątróbkę. Gotować jeszcze z 10-15 min. Mięso i warzywa wyjąć, wywar przestudzić.
W tym wywarze namoczyć kajzerki.
Przestudzone mięso i warzywa zmielić razem z odciśniętą bułką. Masę mięsną doprawić przyprawami. Kto lubi może dodać czosnku. Jeśli masa jest zbyt gęsta dolać nieco rosołu z gotowania mięsa. Dodać jaja. Całość dobrze wymieszać, żeby uzyskać w miarę jednolitą konsystencję.
Masę przełożyć do 2 długich keksówek wyłożonych papierem do pieczenia.
Piec ok.1 godz.przykryte folią w temp.180 st.C, zdjąć folię i piec jeszcze ze 20-25 min. w temp.200-210 st.C
ania03 2014-02-16
uwielbiam swojski domowy...nie mogę się doczekać aż sama upiekę ale to dopiero bliżej świąt...świnki jeszcze za małe:)
wie47 2014-02-17
no smutne kochana ...ale wiesz musimy wierzyc ze bedzie dobrze bo jak nie my to kto ????...pozdrawiam cie kochana babciu :)
wieska1 2014-02-22
Noc nadchodzi zmrok zapada
Dzień dobranoc nam powiada
Światło zgasło księżyc zasnął
Ktoś w oddali drzwi zatrzasnął
Gorąco pozdrawiam ,buziaczki zostawiam ...spokojnych snów:))
kimeraj 2014-02-23
Dziękuję kochana za milutkie słowa i odwiedziny mojej galeryjki. Przytulasy mocniaste posyłam i życzę pięknej niedzieli :*