Metrowiec

Metrowiec

Prostsza wersja znanego ciasta metrowiec
Biszkopt ciemny:
5 jajek
5 łyżek mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżki octu
4 łyżki kakao
Żółtka oddzielić ob białek, białka ubić na sztywno. Do żółtek dodać cukier, ocet i proszek, ucierać, następnie dodać mąkę i kakao. na samym końcu pianę z białek. piec ok 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Biszkopt jasny:
8 jajek
8 łyżek mąki pszennej
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki octu
Przygotować tak samo jak biszkopt ciemny.
Krem:
2 budynie
3 szklanki mleka
cukier do smaku
masło roślinne
Budynie ugotować na mleku i posłodzić. Po wystudzeniu utrzeć z maseł.
Biszkopt jasny przekroić na pół. spód nasączyć (dowolnie ja użyłam soku z cytryny) na biszkopt wyłożyć część kremu, na krem ciemny biszkopt, znowu ciasto posmarować kremem, na krem położyć jasny ciasto i ponownie posmarować kremem. udekorować według uznania.
SMACZNEGO:)

dodane na fotoforum: