[37634567]

Pora na kolację…
choć tym razem to letnie wspomnienie realizowane podczas spotkań w ogrodzie przy ognisku, a daniem głównym wtedy są pieczone ziemniaki :)

Kiedyś myślałam, że ta potrawa jest znana w całej Polsce, ale podczas pewnych wakacji nad morzem, właściciele domków do wynajęcia uświadomili mi, że pierwszy raz o czymś takim słyszą! Następnym razem, kiedy znowu tam pojechaliśmy, zabraliśmy ze sobą żeliwny garnek, aby można było upiec w nim ziemniaki na ognisku według naszego przepisu. Gospodarze byli jak zaczarowani, gdy próbowali ten nasz specjał :)
Na drugi dzień jedliśmy świeże ryby z grilla przygotowane przez Nich w podzięce i też nie zapomnę tego smaku!

https://pl.wikipedia.org/wiki/Ziemniaki_po_caba%C5%84sku
Ja czasem dodaję jeszcze koperek, lubczyk, kapustę włoską, jarmuż, groszek zielony, fasolkę szparagową, grzyby, brokuły itp. To naprawdę przepyszne danie, ale i też kaloryczne, więc zimą to raczej opcja na obiad i w wersji przygotowanej w zwykłym garnku na kuchence :D

halka

halka 2023-12-01

Nie jadłam ziemniaków pieczonych w ten sposób ale już patrząc na ten żeliwny garnek, wierzę, że były dobre. Zwykle jadłam ziemniaki pieczone w ognisku - były zasypane w popiele - skórka często była zwęglona a buzia umorusana podczas spożywania...to dopiero była frajda.

amarea

amarea 2023-12-01

Ziemniaki w popiele to już bardziej wspomnienie z dzieciństwa :))

kazia53

kazia53 2023-12-01

A ja znam tę potrawę i pierwszy raz jadłam w Ustce, nazywaną przez moim przyjaciół "prażone" :-)

mar27

mar27 2023-12-01

Ależ smaka zrobiłaś na noc ;)

kedil

kedil 2023-12-02

Wersja w popiele znana mi i ...używana do tej pory .
Z żeliwnego garnka nie.
Opis i link wszystko wyjaśniają .

halb09

halb09 2023-12-02

Mam kolegę ze Śląska, który przywiózł kociołek z rodzinnych stron i wersję na bogato ( z kiełbaską i boczkiem) serwuje w czasie spotkań na działce:)

jarekja

jarekja 2023-12-02

U nas to nazywają - kociołek...
Z mięsem, warzywami itd....

opali

opali 2023-12-02

jadłam gulasz z takiego kociołka, niezapomniany smak :)

pentaks

pentaks 2023-12-02

Hmmm garnek w garnku

ewik57

ewik57 2023-12-02

No i zrobiłam się głodna 😊

maska33

maska33 2023-12-02

Ten przepis coś mi przypomina...:)
Z dawniejszych podróży na Śląsk, pamiętam weekendowe przygotowanie "patelni wielosmakowej", też wbitej metalowym trzpieniem w rozpalone ognisko.
Na obrzeżach patelni znalazły się mięsa i tłustsze ich kawałki, w środku, ku dnu, różne warzywa....
A do tego nieodzowna beczułka jasnego.
Dzięki za wspomnienie i skojarzenie;)

asiao

asiao 2023-12-02

Przydał by się taki gorący kociołek na tę zimową pogodę...

krychan

krychan 2023-12-02

Jadlam czesto u brata ta potrawe z takiego garnka.
Powiem tylko PYCHA :)
Fajny kadr ...:)

ankaaa

ankaaa 2023-12-02

Danie z kociołka jest przepyszne :))

meadd

meadd 2023-12-02

na dnie żeliwnego kociołka...liście kapusty plus cebula...ziemniaki, boczek. kiełbasa...cebula....ziemniaki...przyprawy...sól i pieprz...
może nikt nie kojarzy nazwy "maścipule"...inaczej zapiekanka :)))
wspomnienie mojej młodości

dalia22

dalia22 2023-12-03

Tak , jadłam , świetna rzecz. U nas w Ośrodku przygotowali tą potrawę na Dzień Nauczyciela kucharze z Branżówki pod okiem nauczycieli zawodu:) Pycha:))

lumixfz

lumixfz 2023-12-03

https://beszamel.se.pl/przepisy/dania-glowne-miesne/ziemniaki-po-cabansku-w-piekarniku-re-qdef-msAr-FXNU.html

henry

henry 2023-12-05

bardzo ciekawe..!

zby60

zby60 2023-12-06

u mnie ta potrawa nazywa się duszonki, właśnie je dzisiaj robię na obiad w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym :)

edge56

edge56 2023-12-06

Cuda na kiju jadłem z tego gara, serio :-)

dodaj komentarz

kolejne >