Pora na kolację…
choć tym razem to letnie wspomnienie realizowane podczas spotkań w ogrodzie przy ognisku, a daniem głównym wtedy są pieczone ziemniaki :)
Kiedyś myślałam, że ta potrawa jest znana w całej Polsce, ale podczas pewnych wakacji nad morzem, właściciele domków do wynajęcia uświadomili mi, że pierwszy raz o czymś takim słyszą! Następnym razem, kiedy znowu tam pojechaliśmy, zabraliśmy ze sobą żeliwny garnek, aby można było upiec w nim ziemniaki na ognisku według naszego przepisu. Gospodarze byli jak zaczarowani, gdy próbowali ten nasz specjał :)
Na drugi dzień jedliśmy świeże ryby z grilla przygotowane przez Nich w podzięce i też nie zapomnę tego smaku!
https://pl.wikipedia.org/wiki/Ziemniaki_po_caba%C5%84sku
Ja czasem dodaję jeszcze koperek, lubczyk, kapustę włoską, jarmuż, groszek zielony, fasolkę szparagową, grzyby, brokuły itp. To naprawdę przepyszne danie, ale i też kaloryczne, więc zimą to raczej opcja na obiad i w wersji przygotowanej w zwykłym garnku na kuchence :D
halka 2023-12-01
Nie jadłam ziemniaków pieczonych w ten sposób ale już patrząc na ten żeliwny garnek, wierzę, że były dobre. Zwykle jadłam ziemniaki pieczone w ognisku - były zasypane w popiele - skórka często była zwęglona a buzia umorusana podczas spożywania...to dopiero była frajda.
kazia53 2023-12-01
A ja znam tę potrawę i pierwszy raz jadłam w Ustce, nazywaną przez moim przyjaciół "prażone" :-)
kedil 2023-12-02
Wersja w popiele znana mi i ...używana do tej pory .
Z żeliwnego garnka nie.
Opis i link wszystko wyjaśniają .
halb09 2023-12-02
Mam kolegę ze Śląska, który przywiózł kociołek z rodzinnych stron i wersję na bogato ( z kiełbaską i boczkiem) serwuje w czasie spotkań na działce:)
maska33 2023-12-02
Ten przepis coś mi przypomina...:)
Z dawniejszych podróży na Śląsk, pamiętam weekendowe przygotowanie "patelni wielosmakowej", też wbitej metalowym trzpieniem w rozpalone ognisko.
Na obrzeżach patelni znalazły się mięsa i tłustsze ich kawałki, w środku, ku dnu, różne warzywa....
A do tego nieodzowna beczułka jasnego.
Dzięki za wspomnienie i skojarzenie;)
krychan 2023-12-02
Jadlam czesto u brata ta potrawe z takiego garnka.
Powiem tylko PYCHA :)
Fajny kadr ...:)
meadd 2023-12-02
na dnie żeliwnego kociołka...liście kapusty plus cebula...ziemniaki, boczek. kiełbasa...cebula....ziemniaki...przyprawy...sól i pieprz...
może nikt nie kojarzy nazwy "maścipule"...inaczej zapiekanka :)))
wspomnienie mojej młodości
dalia22 2023-12-03
Tak , jadłam , świetna rzecz. U nas w Ośrodku przygotowali tą potrawę na Dzień Nauczyciela kucharze z Branżówki pod okiem nauczycieli zawodu:) Pycha:))
lumixfz 2023-12-03
https://beszamel.se.pl/przepisy/dania-glowne-miesne/ziemniaki-po-cabansku-w-piekarniku-re-qdef-msAr-FXNU.html
zby60 2023-12-06
u mnie ta potrawa nazywa się duszonki, właśnie je dzisiaj robię na obiad w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym :)