Chlebek cebulowy...

Chlebek cebulowy...

Składniki:
2 małe cebule
2 łyzki masła
10-15 dag mąki żytniej
25 dag mąki pszennej
3 dag świeżych drożdży
1 szkl.letniej przegotowanej wody
1 płaska łyżeczka soli
szczypta pieprzu
2 łyżki zakwasu

Cebulkę obrać,pokroić w małą kostkę,usmażyć na masełku,aż będzie ciemnozłota,zostawić na patelni,aż masło się wchłonie.Odstawić do przestygnięcia.Obie mąki wsypać do naczynia,zrobić dołek.Drożdże rozetrzeć z kilkoma łyżkami letniej przegotowanej wody,wlać w dołek.Nakryć ściereczką,odstawić na 15-20 min.Wlać resztę wody,dodać zakwas,sól,pieprz.Wyrabiać,aż przestanie się kleić.Odstawić na 60 min.Kiedy urośnie 2 razy,wgnieść cebulkę,uformować bochenek,położyć na papierze do pieczenia,odstawić na 30 min.Spryskać letnią wodą,naciąć płytko kilka razy na skos.Piec ok.50 min.temp.200 C

Zakwas zrobiłam według tego przepisu:

Do garści mąki żytniej dolać tyle letniej przegotowanej wody,by powstał zaczyn o konsystencji ciasta naleśnikowego.Postawić w ciepłym miejscu.Dwa razy dziennie zamieszać od dna-powinny pokazać się bąbelki.Przez cztery kolejne dni dosypywać po garści żytniej mąki,dolewając tyle przegotowanej wody,by utrzymała się gęstość zakwasu.Na piąty dzień zakwas nadaje się do użycia.

flona

flona 2014-05-28

..A TO CIEMNE TO NIE RODZYNKI?

adela30

adela30 2014-05-28

Nie...To przypieczona cebulka, która na zdjęciu wygląda jak spalona :(

kimeraj

kimeraj 2014-05-29

Ależ apetycznie wygląda!!! Mniammmmm!

jmania

jmania 2014-05-29

jaka błyszcząca skórka, pycha

anana57

anana57 2014-06-09

Ładnie wyrośnięty..pozdrawiam

dodaj komentarz

kolejne >