Żółciak siarkowy (Laetiporus sulphureus) – groźny grzyb chorobotwórczy, atakuje zarówno drzewa liściaste jak i iglaste. Powoduje brunatną zgniliznę drewna. W Polsce pospolity. Występuje od maja do września. Najczęściej można go spotkać na dębach, topolach i robiniach, a także w zaniedbanych sadach na orzechach, śliwach i gruszach. Na drzewach iglastych występuje bardzo rzadko.
Jadalne są tylko młode owocniki. Przed spożyciem grzyb wymaga płukania i namoczenia oraz obgotowania. Dopiero wówczas można go smażyć. Podobno niektórzy preferują pasztet . Grzyby rosnące na drzewach: z rodziny Robinia pseudoacacia (akacje), iglastych, eukaliptusach są, według niektórych źródeł, niejadalne gdyż zawierają fitotoksyny żywiciela. Z doświadczeń grzybiarzy wynika, że w praktyce gotowanie (minimum 15 minut) prawie całkowicie minimalizuje ryzyko zatrucia. Całkowicie bezpiecznie może być spożywany żółciak rosnący na dębach.
dodane na fotoforum:
jasta 2011-10-24
Pięknie wygląda, jednak nie próbowałbym go jeść:))