"sernik jabłkowy"
sernik na kruchym cieście z warstwą jabłek a na wierzchu mus jabłkowy
Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru pudru
2 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki margaryny
dodatkowo ok 1 kg jabłek
Wszystko razem zagnieść na gładkie ciasto, prostokątną formę wyłożyć papierem i wyłożyć rozwałkowane ciasto.
Można ciasto zrobić wcześniej i włożyć do zamrażalki na kilka godzin a potem zetrzeć na tarce, ciasto lekko docisnąć i nakłuć widelcem, piec 15-20 minut
w tym czasie przygotować jabłka, obrać, pokroić na kawałki i wyłożyć na podpieczony spód.
Masa serowa:
1 kg twarogu
125 g margaryny
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
4 jaja (+ 2 białka z ciasta)
szklanka kwaśnej śmietany
1 budyń śmietankowy bez cukru
1 serniks lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Margarynę z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć w misce, dodać śmietanę i ucierając dalej dodawać twaróg.
Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i budyń, wszystko ma stworzyć aksamitnie gładką masę serową.
Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą serową.
Wyłożyć na podpieczony i obłożony jabłkami spód, piec ok. 1 - 1,2 godziny w 180-200 stopniach
Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto do całkowitego ostudzenia.
Kiedy ciasto całkowicie ostygnie wyłożyć mus jabłkowy
ok 800 g gotowego musy jabłkowego lub tyle samo jabłek
2 galaretki -smak dowolny
jabłek obrać, zetrzeć na tarce, przełożyć do rondelka podlewając ok 1/2 szkl wody i podsmażać, pod koniec dodać 2 galaretki (suche) podsmażać jeszcze kilka minut i odstawić do ostudzenia.
Gęstniejący mus wyłożyć na sernik.
dodane na fotoforum: