Wyciągi z kwiatów i ziela działają wykrztuśnie oraz moczopędnie, a przy tym zmniejszają stany zapalne oskrzeli i objawy astmy. Pobudzają też procesy trawienia, ułatwiają wypróżnianie i regulują apetyt. Stosowane zewnętrznie działają przeciwzapalnie i przeciwświądowo. Są pomocne także w leczeniu miażdżycy (obniżają zawartość złego cholesterolu LDL we krwi), kamicy nerkowej i skąpomoczu. Stosuje się je również przy nieżytach górnych dróg oddechowych i w stanach zapalnych oskrzeli oraz przy anginie.
Używane zewnętrznie pomocne są przy nieżytach jamy ustnej i gardła, a w postaci okładów i kąpieli stosuje się je przy świądzie skóry, oparzeniach oraz przy trudno gojących się ranach i ropniach.
Odwary z kwiatów i ziela stosuje się przy zaburzeniach trawienia, zwłaszcza przy zaparciach i braku apetytu.
Świeże kwiatostany koniczyny można dodawać do sałatek i surówek. Można je także kisić na zimę podobnie jak kapustę i podawać jako dodatek do potraw mięsnych./z netu/.