Brukselka "alla bolognese"

Brukselka "alla bolognese"

Zima to czas na brukselke,jest nie tylko pyszna ale i zdrowa,wiec eksperymentuje z nia troche w kuchni. Oto smakowity rezultat:

1 kg brukselki (moze byc mrozonka)
0,5 kg miesa mielonego
3 cebule
2 zabki czosnku
0,5 kg pomidorow (pokrojonych w mala kostke)
1/2 szklanki bulionu
sol,pieprz,suszona bazylia,oregano
olej do smazenia
starty parmezan

Cebule oraz czosnek pokroic w kostke i podsmazyc na oleju, dodac mieso i zrumienic.
Przyprawic do smaku (nie zalujcie pieprzu!) i dodac pokrojone w kostke pomidory oraz bulion.
Zostawcie na ogniu, niech sobie tak lekko mruga a w tym czasie ugotujcie brukselke w osolonej wodzie.
Brukselka powinna byc al dente.
Po odcedzeniu mieszamy delikatnie z sosem i posypujemy startym parmezanem (mozecie uzyc takze innego sera)

Zycze smacznego ! :-)

milka69

milka69 2013-01-03

bardzo lubię:)

kot54

kot54 2013-01-03

bardzo lubię...przepis ciekawy...mniam .

lila08

lila08 2013-01-05

domownicy byliby zachwyceni...ja jakoś brukselki nie bardzo...

dodaj komentarz

kolejne >