Udka od kaczki
Jablka
Cebula,czosnek
Rodzynki lub Cranberries
Czerwone wino
Sol,pieprz,majeranek,rozmaryn, cynamon
Udka umyc,osuszyc i natrzec sola,pieprzem,czosnkiem oraz posypac majerankiem.
Podsmazyc na goracym tluszczu a nastepnie przelozyc do zaroodpornego naczynia.
Jablka umyc, pocwiartowac i wykroic gniazdka nasienne.
Cebule obrac i wraz z jablkami poukladac na udkach.Dodac rodzynki,posypac cynamonem i podlac czerwonym winem, ewtl. z dodatkiem wody.
Przykryc i piec w nagrzanym piekarniku przy 160°C ok 2 godzin.
Podczas ostatnich 20 minut odkryc, aby udka ladnie sie zarumienily.
Po upieczeniu powstaly sos zmiksowac,przyprawic do smaku i podac do udek.
Smacznego !
kot54 2012-10-31
Danie godne królewskiego stołu....mniam :)
beata1 2012-10-31
Dobrze jest mieć znajomych,
i zwracać się często do nich,
czy słońce świeci czy pada,
pozdrowić zawsze wypada,
pozdrowić o zdrowie zapytać,
wiersz napisać przeczytać,
szanujmy się więc Przyjaciele,
przyjaźni nigdy zbyt wiele...
pecia 2012-11-04
Dziś było na obiad....6 pałek i dwa udka na 4 osoby w tym 1 dziecko....smak niebiański została jedna mała pałeczka...pychota!!!pozdrawiam...;0)