Kurczak po wlosku z regionu Basilikata (poludniowe Wlochy)
1 kurczak (1,2 kg)
300 g pomidorow
1 mala czerwona papryka pokrojona w cienkie paski
maslo, oliwka z oliwek
2 cebule pokrojone w plasterki
150 ml wytrawnego bialego wina
1 peperoncino
posiekana bazylia, pietruszka
50 g pokruszonego Pecorino (ser z mleka owczego)
Kurczaka umyc, osuszyc,pokroic na mniejsze kawalki i natrzec sola, pieprzem oraz papryka.
Pomidory obrac ze skorki, usunac gniazda nasienne i pocwiartowac.
Oliwe z maslem podgrzac w wiekszym garnku lub glebokiej patelni,wrzucic cebule i podsmazyc.
Dodac kawalki kurczaka i smazyc az nabierze ladnego koloru.
Podlac winem i dodac pokrojone drobniutko peperoncino i papryke.
W momencie, kiedy wino sie "wygotuje" dodac pokrojone w cwiartki pomidory, ziola i ser. Posolic.
Dusic na wolnym ogniu przez mniej wiecej godzine.Jesli trzeba podlac troche wody.( Albo wina...) ;-)
Ja podalam z ziemniakami zapiekanymi z pesto z rozmarynu.
Smacznego ! :-)
lila25 2011-03-17
Mirello , u Ciebie to mi juz urlopem zapachnialo , cudne papu !!
beata3 2011-03-17
SMACZNEGO
kot54 2011-03-17
smacznego życzę.....:))