Pollo alla potentina.

Pollo alla potentina.

Kurczak po wlosku z regionu Basilikata (poludniowe Wlochy)

1 kurczak (1,2 kg)
300 g pomidorow
1 mala czerwona papryka pokrojona w cienkie paski
maslo, oliwka z oliwek
2 cebule pokrojone w plasterki
150 ml wytrawnego bialego wina
1 peperoncino
posiekana bazylia, pietruszka
50 g pokruszonego Pecorino (ser z mleka owczego)

Kurczaka umyc, osuszyc,pokroic na mniejsze kawalki i natrzec sola, pieprzem oraz papryka.
Pomidory obrac ze skorki, usunac gniazda nasienne i pocwiartowac.
Oliwe z maslem podgrzac w wiekszym garnku lub glebokiej patelni,wrzucic cebule i podsmazyc.
Dodac kawalki kurczaka i smazyc az nabierze ladnego koloru.
Podlac winem i dodac pokrojone drobniutko peperoncino i papryke.
W momencie, kiedy wino sie "wygotuje" dodac pokrojone w cwiartki pomidory, ziola i ser. Posolic.
Dusic na wolnym ogniu przez mniej wiecej godzine.Jesli trzeba podlac troche wody.( Albo wina...) ;-)
Ja podalam z ziemniakami zapiekanymi z pesto z rozmarynu.

Smacznego ! :-)

lila25

lila25 2011-03-17

Mirello , u Ciebie to mi juz urlopem zapachnialo , cudne papu !!

reni1

reni1 2011-03-17

Dziękuję....

beata3

beata3 2011-03-17

SMACZNEGO

kot54

kot54 2011-03-17

smacznego życzę.....:))

welaw

welaw 2011-03-17

Wygląda smakowicie.Pozdrawiam

jagoda8

jagoda8 2011-03-17

Pięknie i smacznie.

umila

umila 2011-03-17

superowe jedzonko,kurczaczek i ziemniaczki....mniam:)

piatal

piatal 2011-03-18

Pollo,,to taki włoski kurczak,,,hehehe

dodaj komentarz

kolejne >