Mezza, zrobilam na szybko dla nas deserek... :-)
Creme Brulee jest bardzo popularnym deserem we Francji,Portugalii oraz Hiszpanii. Sprobujcie, jest pyszny... ;-)
400 g creme fraiche lub dobrej gestej smietanki.
150 ml slodkiej smietanki.
120 g cukru.
8 zoltek.
160 g brazowego cukru.
1 laseczka wanilii
Creme fraiche,smietanke oraz miazsz z wanilii zagotowac.
Zoltka wymieszac z bialym cukrem i dodac do masy smietankowej (zdjac uprzednio z ognia (!).
Wylac do malych salatereczek i schlodzic.
Posypac brazowym cukrem i skaramelizowac. Ja uzylam do tego mojego kuchennego "miotacza ognia", ale mozna rowniez zapiec w piekarniku pod grillem.
;-)
lila25 2011-02-17
czy dzisiaj u Ciebie zgaduj-zgadula ?
deserek?
kot54 2011-02-17
Smacznego życzę....:)))
Dobrej nocy :)
dejavuu 2011-02-17
Wspaniała galeria ;)
Pyszne potrawy i tak apetycznie podane;)
Pozdrawiam serdecznie-Będę "podglądać" hihi;)
arekp87 2011-02-20
Mistrz wśród wszystkich deserów:-) uwielbiam ale ja dodaje na górę skarmelizowane orzeszki laskowe:-) polecam