Ciasto:
3 zoltka
120 g cukru
1p cukru waniliowego
aromat cytrynowy lub starta skorka z cytryny
200 g zmielonych orzechow laskowych
1/4 lyzeczki proszku do pieczenia
Do polania:
200 g cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
Dekoracja:
kandyzowane wisienki ( polowki)
Utrzec zoltka z cukrem i cukrem waniliowym na jednolita mase.
Dodac proszek do pieczenia i zmielone orzechy.
Rozwalkowac na posypanej mielonymi orzechami stolnicy i wykrawac foremka serduszka lub inne motywy.
Piec 12 min w temp. 180°C
Po wystygnieciu smarowac lukrem i ozdobic wisienkami. :-)
kot54 2010-12-07
śliczne i pewnie smaczne te serduszka.....:))
reni50 2010-12-08
bez mąki?
kdziura 2010-12-09
Podobają mi się te ciasteczka,a czy można je przechowywać dłużej?
miłego dnia życzę.
tabea 2010-12-09
Mozna, ja pieke je i wkladam do metalowego pojemniczka na ciastka swiateczne. Do Swiat (jesli "przezyja) ;-))) trzymaja sie napewno. :-)
tabea 2010-12-11
Pachna i smakuja orzechowo-cytrynowo... ;-)
Trzeba na nie troche uwazac bo lubia sie szybko za bardzo "zrumienic" w piekarniku ale smakuja....pycha !!! :-)))
pomoria 2010-12-13
śliczne...:-)
zabieram przepis...:-)
lila25 2010-12-16
O jejku , jak malowane , i jeszcze pewnie smakuja fantastycznie , wzielam pania do ulubionch z zgapiam te pysznosci , pozdrawiam "smakowicie" ;-)
guliver 2010-12-21
Swietne i smaczne zapewne :)))