Fiolki

Fiolki

Fiołki – kulinarnie.
Kilka zastosowań fiołków:
kwiaty stosuje się do wyrobów słodkich, syropów, kandyzowania, dżemów marmolad
liście fiołków nadają się do sałatek
liście i kwiaty fiołków nadają się do parzenia herbatki
z fiołków można przygotowywać musy czekoladowe, lody, etc.
wyszperałam, że we Francji (współcześnie) można było kupić fiołkowy liker (Creme de violelette), który jest jednak bardzo trudny do zdobycia.
Uwaga! Szypułki fiołków są pikantne, zazwyczaj używa sie samych kwiatów – ich przebieranie to na prawdę mnisia robota:)

dodane na fotoforum:

maniek1

maniek1 2018-04-14

    ☀️☘.Piękna fotka:)
 ☁️⛅.Udanego weekendu.◄⭐️
【ツ】.Miłej reszty dnia życzę.:))

tebojan

tebojan 2018-04-14

Niektórzy mają je w głowie...
Pozdrawiam Steniu!

stasia8

stasia8 2018-04-14

No cóż ja je tylko podziwiam i uwielbiam ich zapach...do jedzenia jeszcze nie stosowałam...

adam24l

adam24l 2018-04-15

Ładne wiosenne zdjęcie
Miłej niedzieli. Zapraszam do głosowania na top10,nowość i Propozycje. Zapraszam do komentowania moich zdjęć z całego tygodnia.

xaviera

xaviera 2018-04-15

(*_*)

pozdrawiam

andrej5

andrej5 2018-04-16

pozdrawiam Steniu ,slodkie Fijołki słodsze Niż wszystkie Róże

andrej5

andrej5 2018-04-16

piekna Gama zastosowania tych kwiatow

dodaj komentarz

kolejne >