Chleb cebulowy.

Chleb cebulowy.

CHLEBEK W PRZEKROJU

JEŚLI KTOŚ LUBI SMAK SMAŻONEJ CEBULI
CHLEBEK BĘDZIE MU SMAKOWAŁ



PIECZONY W PIEKARNIKU KUCHENKI GAZOWEJ

50 dag mąki pszennej
pół szklanki mąki żytniej
pół litra wody letniej
3-4 dag drożdży
3/4 łyżki soli
pół łyżeczki cukru(na ładny kolor)

2 duże cebule
łyżka oleju lub smalcu

Cebulę pokroić w kostkę,zeszklić na tłuszczu a następnie lekko zrumienić,wystudzić,osączyć z tłuszczu.
Drożdże rozpuścić z cukrem i letnią wodą.Mąkę pszenną i żytnią wymieszać z solą i rozpuszczonymi drożdżami.Ciasto wyrabiać najlepiej za pomocą miksera,powinno mieć średnio gęstą konsystencję (aby dało się uformować).Na końcu dodać smażoną cebulkę wymieszać.Możemy go upiec w brytfance lub jak ja podzielić na dwie części uformować chlebki ,włożyć do wysmarowanych foremek (2/3 wysokości) odstawić do wyrośnięcia.Przed włożeniem do pieca posmarować wodą.Piec ok.45 minut w 220°C .Po upieczeniu gorący chleb ponownie posmarować wodą(będzie ładnie błyszczeć skórka)

dodane na fotoforum:

jania81

jania81 2010-01-09

Super wygląda:)) już czuje ten zapach cebulki i chlebie:))
Pozdrawiam cieplutko:))

halinag

halinag 2010-01-09

ja uwielbiam

theresa

theresa 2010-01-09

taki smaczek uwielbiam,nawet jak spotkalam taki chlebek to kupowalam.

lunio

lunio 2010-01-09

wątróbka już nie ta,ale kromeczkę zjem z apetytem.....

magdabo

magdabo 2010-01-10

Znakomicie wygląda ... ja już się częstuję ... dzięki !

jola09

jola09 2010-01-10

poproszę o przepis bo mi jakoś inaczej wychodzi

darlenk

darlenk 2010-01-11

ja uwielbiam cebulę i wszystko co ją zawiera.

umila

umila 2010-01-12

z cebulką to ja lubię...mniammm

lajona

lajona 2010-03-20

Ciasto ma być bez t łuszczu? Tylko ta łyżka, co do cebulki? Mam ochotę zrobić taki chlebek...

stasia8

stasia8 2010-03-20

Do ciasta nie dodaje się tłuszczu...

dodaj komentarz

kolejne >