CHLEBEK W PRZEKROJU
JEŚLI KTOŚ LUBI SMAK SMAŻONEJ CEBULI
CHLEBEK BĘDZIE MU SMAKOWAŁ
PIECZONY W PIEKARNIKU KUCHENKI GAZOWEJ
50 dag mąki pszennej
pół szklanki mąki żytniej
pół litra wody letniej
3-4 dag drożdży
3/4 łyżki soli
pół łyżeczki cukru(na ładny kolor)
2 duże cebule
łyżka oleju lub smalcu
Cebulę pokroić w kostkę,zeszklić na tłuszczu a następnie lekko zrumienić,wystudzić,osączyć z tłuszczu.
Drożdże rozpuścić z cukrem i letnią wodą.Mąkę pszenną i żytnią wymieszać z solą i rozpuszczonymi drożdżami.Ciasto wyrabiać najlepiej za pomocą miksera,powinno mieć średnio gęstą konsystencję (aby dało się uformować).Na końcu dodać smażoną cebulkę wymieszać.Możemy go upiec w brytfance lub jak ja podzielić na dwie części uformować chlebki ,włożyć do wysmarowanych foremek (2/3 wysokości) odstawić do wyrośnięcia.Przed włożeniem do pieca posmarować wodą.Piec ok.45 minut w 220°C .Po upieczeniu gorący chleb ponownie posmarować wodą(będzie ładnie błyszczeć skórka)
dodane na fotoforum:
jania81 2010-01-09
Super wygląda:)) już czuje ten zapach cebulki i chlebie:))
Pozdrawiam cieplutko:))
lunio 2010-01-09
wątróbka już nie ta,ale kromeczkę zjem z apetytem.....
magdabo 2010-01-10
Znakomicie wygląda ... ja już się częstuję ... dzięki !
darlenk 2010-01-11
ja uwielbiam cebulę i wszystko co ją zawiera.
lajona 2010-03-20
Ciasto ma być bez t łuszczu? Tylko ta łyżka, co do cebulki? Mam ochotę zrobić taki chlebek...