Główkę kapusty sparzyć zdjąć liście,pościnać grube nerwy...
2 szklanki ryżu ugotować na sypko,dodać 1 kg mielonego mięsa z łopatki,
dużą cebulę drobno posiekaną i zeszkloną na łyżce oleju,soli i pieprzu do smaku,farsz wymieszać i zawijać w wcześniej przygotowane liście kapusty.Ułożyć w naczyniu żaroodpornym,posypać łyżką wegety i całość zalać szklanką wody...wstawić do pieca na 80 min...w 200 °C...w między czasie przewracam gołąbki na drugą stronę by ze wszystkich stron się ładnie przyrumieniły...Podawać z sosem...pomidorowym lub grzybowym.
Sos grzybowy
ok. 1/2 kg grzybów leśnych
1 cebula
1-2 łyżki masła lub margaryny
ok. 3/4 szklanki śmietany 30%
sól
pieprz
Podsmażyć poszatkowaną cebulkę na maśle, dodać oczyszczone i pokrojone grzyby, poddusić i poczekać aż odparują.
Dodać śmietanę, sól i pieprz do smaku.
dodane na fotoforum:
magdabo 2016-10-13
moje ulubione danie :))