Ciasto piernikowe:
6 jaj
1 szklanka cukru pudru
25 dag płynnego miodu
1 przyprawa do piernika
1 łyżeczka sody
1 kostka margaryny
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej
20 dag bakalii
Margarynę ucierać z cukrem, dodając po jednym żółtku i pozostałe składniki. Na końcu wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek.
Ciasto podzielić i upiec dwa placki.Piec ok.30 min. w 180 °C
Wkładka:
4 jabłka
¾ szklanki cukru kryształu
25 dag mąki pszennej
1 łyżeczka sody
4 jaja
25 dag bakalii
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać cukrem i pozostawić na pół godziny. Następnie dodać bakalie, żółtka, mąkę wymieszaną z sodą, na końcu pianę z białek. Upiec ok.30 min. w 180 °C
Masa:
25 dag masła
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 cukier waniliowy
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na pulchną masę. Stopniowo dodawać po łyżce śmietany.Podzielić na dwie części.
Przełożenie ciasta:
Piernik - część masy - wkładka - druga część masy - piernik - wierzch udekorować polewą.
foremka wielkości ok.26x36 cm.
Przepis pochodzi z książki:
100 nowych ciast. SIOSTRY ANASTAZJI
dodane na fotoforum:
jaworr 2015-12-16
Super ciasto z bakaliami i kremem, takie soczyste będzie to lubię...:))
Bożenko miłego wieczoru życzę..:)