40 dag mąki
25 dag margaryny
20 dag cukru
4 żółtka
3 łyżki śmietany
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
płaska łyżeczka sody
Z podanych składników zagnieść ciasto,podzielić na dwie części,rozwałkować i włożyć do dwóch identycznych blaszek.
słoik powideł śliwkowych
4 białka
szklanka cukru
cukier waniliowy
20-30 dag orzechów włoskich
Placki w brytfankach posmarować dość grubo powidłami i równomiernie rozłożyć ubitą na sztywno pianę z białek z cukrem
posypać grubo siekanymi orzechami piec ok.30 min.w 180°C
5 żółtek
3/4 szklanki cukru
6 płaskich łyżek kartoflanki
1/2 l mleka
25 dag margaryny
Żółtka utrzeć z cukrem dodać mąkę ziemniaczaną i cienkim strumieniem wlewać wrzące mleko cały czas mieszając zagotować,ostudzić.Margarynę utrzeć na puch dodawać po łyżce zimny budyń.Kremem przełożyć blaty...
dodane na fotoforum:
bogna87 2015-04-24
Dzięki z fajny przeepis na wekend a tak właśnie chodziło mi po głowie ciasto z powidłami bo mam ich całkiem sporo w piwniczce....pozdrawiam
abore76 2015-04-24
Wygląda niezwykle!Robiłam pysznotkę wiele razy jest przepyszna,tylko moją smaruję dżemem porzeczkowym Miłego,radosnego i wspaniałego weekendu życzę.
gosku 2015-04-24
i do kawki jak...znalazl !!!