12,5 dag margaryny
1 szklanka mąki
1 szklanka wody
5 jajek
Wodę zagotować z margaryną,wsypać przesianą mąkę i mieszając gotować 3-10 minut.Wystudzić cały czas ucierając dodawać po jednym jajku gdy ciasto całkowicie go wchłonie dopiero dodawać drugie.Do utartego ciasta można dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia.Ciasto wyłożyć do dwóch jednakowych blaszek.Piec ok.40 min.w 200-220°C
KREM...
1/2 l.mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
12 dag margaryny palma(z murzynkiem)
12 dag masła (82 %)
1 szklanka cukru pudru
W części mleka rozrobić obie mąki i cukier waniliowy resztę mleka zagotować.Na wrzące wlać mąkę i ugotować budyń,wystudzić.
Margarynę i masło utrzeć z cukrem na puch.Do utartego masła dodawać po łyżce zimnego budyniu.Krem ucierać tak długo aż będzie bardzo puszysty,przełożyć blaty,posypać cukrem pudrem....SMACZNEGO....
dodane na fotoforum:
abore76 2015-04-18
doskonała karpatka.Pozdrawiam serdecznie!
halinag 2015-04-18
Bożenko uwielbiam...ja ostatnio dodałam galaretkę pod krem na dolny blat...też pyszna taka mniej słodka...pozdrawiam:))
anita591 2015-04-18
Spójrz w oczy szaleństwu zimy,
bo życie twoje to pory roku
i jeśli mróź skuł lodem twe serce
walcz, by zło nie odebrało ci
reszty tej wiosny,
która zakwitła w twym sercu.
jaworr 2015-04-18
Super , a ja dziś ptysie piekę podobne ciasto..:)
Miłego popołudnia życzę Bożenko....:))
gosku 2015-04-18
jak ja dawno takiego pysznego ciacha nie jadlam ...