4 kg ogórków
30 dag marchwi
30 dag pietruszki
20 dag cebuli
3-4 ząbki czosnku
8 dag soli
Ogórki bez obierania pokroić w plasterki,resztę warzyw zetrzeć na grubej tarce,cebulkę pokroić w plasterki.Warzywa zasypać solą,wymieszać i odstawić na dwie godziny.
12 dag cukru
1 szklanka octu 10%
1 szklanka oleju lub wody
składniki zalewy zagotować,wystudzić.
Z ogórków odlać nadmiar wytworzonego soku nie wyciskając ich.Wlać zimną zalewę,wymieszać i przełożyć do słoiczków,zamknąć i pasteryzować 10 minut.
dodane na fotoforum:
funiak 2012-07-23
ten przepis dostalam z Kanady i zgubilam ....oj ile to bylo laski z otrzymaniem...a teraz dzieki TWOJEJ SZCZODROSCI MAM I NIE ZGUBIE
....podobna zalewa do buraczkow i marchwi......dziekuje milo obu paniom:)))