Duńska zupa z porów

Duńska zupa z porów

1-2 pory
1 cebula
4 łyżki masła
4 szklanki bulionu (może być z kostki)
kawałek szynki - 15 dag, pokrojonej na plastry
10 dag łagodnego serka topionego(ja dodałam całe opakowanie serka tego biedronkowego:)
1/2 szklanki gęstej śmietany
sól(ja używam ziarenek smaku)
pieprz
szczypta gałki muszkatałowej(bardzo mało-dosłownie odrobinka)

pół garście posiekanej natki pietruszki

Z porów odcinam zielone części i dokładnie myję pod bieżącą wodą. Kroję na skośne plastry o grubości 0,5 cm.
Cebule obieram i siekam na drobną kostkę.
Na patelni rozpuszczam masło, wrzucam pory razem z cebulą i cały czas mieszając doprowadzam do ich zeszklenia.

Warzywa przekładam do garnka, zalewam bulionem, dodaję pokrojoną w długie paski szynkę i gotuję na średnim ogniu przez 20 minut. Kiedy pory zupełnie miękkie, dodaję topiony serek i mieszam do rozpuszczenia. Zupę doprawiam solą, pieprzem i małą szczyptą gałki muszkatałowej ,dodajemy posiekaną natkę i zaprawiamy śmietaną ...ja dodaję jeszcze pół małej miseczki drobnego makaronu bo zupa jest raczej mało treściwa bez niego ..pyszna zupka;)

elle54

elle54 2014-02-02

Już czuję, że dobra

annorl1

annorl1 2014-02-02

na pewno pyszna :)

dodaj komentarz

kolejne >