[4538844]

Świąteczny pasztet z cielęciny
50 dag cielęciny, 40 dag wątróbek cielęcych, 25 dag podgardla wieprzowego lub boczku surowego, 6 dag słoniny, 1 dag grzybów suszonych, 20 dag włoszczyzny (cebula, marchew, pietruszka), 6 dag bułki, 3 jaja, 1-2 liście bobkowe, ziele angielskie, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, imbir, sól, tłuszcz do formy.
Cielęcinę, boczek, oczyszczone warzywa i grzybki opłukać, dodać przyprawy, zalać wodą, gotować na wolnym ogniu. Osolić w połowie gotowania. Pod koniec włożyć słoninę i gotować jeszcze około 30 minut. Gdy mięso staje się bardzo miękkie, odstawić i ostudzić. Wątrobę obrać z błon, pokrajać w plastry, zalać osobno niewielką ilością wrzącego wywaru i dusić 5 minut. Bułkę namoczyć w przestudzonym wywarze. Mięso, wątrobę, namoczoną bułkę, przekręcić trzy razy w maszynce do mięsa. Masę na pasztet przyprawić do smaku; solą, gałką muszkatołową, imbirem, pieprzem, dodać jajka i dokładnie wyrobić masę mięsną na pasztet. Formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć plastrami gotowanej słoniny. Napełnić pasztetem i wstawić do pieczenia na 1 godzinę w temperaturze 200oC . Po upieczeniu wyjąć z formy, pokroić w plastry i podawać z ostrymi sosami.

krysia58

krysia58 2009-02-23

Świetna dekoracja!

dodaj komentarz

kolejne >