[4538790]

Świąteczna kaczka Środka Polski

1 kaczka, 1 czerstwa bułka, 2 łyżki masła, 2 jajka, wątroba z kaczki, 20 dag cielęciny chudej, 6szt pieczarek/kapeluszy/, 2 łyżki pietruszki zielonej, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek do smaku.

Kaczkę wypatroszyć, dokładnie umyć, ostrożnie wyjąć kości, a następnie oddzielić mięso od skóry. Skórę natrzeć gałką muszkatołową, solą i majerankiem. Mięso z kaczki oraz cielęcinkę zemleć w maszynce z odciśniętą bułką wcześniej namoczoną. Pieczarki pokroić na trójkąty i przesmażyć na maśle. Do zmielonego mięsa dodać jajka, sparzoną, drobno pokrojoną wątrobę, przesmażone pieczarki oraz pokrojoną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać. Farsz powinien być doprawiony dość ostro solą, pieprzem i majerankiem. Napełnić nim skórę kaczki i pospinać lub zaszyć otwory. Włożyć w rękaw do pieczenia, ułożyć na brytfannie i piec w gorącym piecyku około półtorej godziny.