Wycieczkę kończy degustacja dwóch rodzajów piwa z tego browaru:
1)piwo typu lambic-przypomina raczej skrzyżowanie mocnego jabłecznika i fino sherry,ponieważ niektóre drożdże rozmnażające się w procesie fermentacji są bardzo podobne do drożdży w winiarniach sherry.
2)owocowe lambic-dzięki kwasowości tych piw możliwy jest wyrób piw owocowych,które tym różnią się od win,że ich produkcja rozpoczyna się od fermentacji ziaren,a owoce dodawane są póżniej.Dodanie owoców(podobnie jak przypraw korzennych)jako środka modyfikującego smak zawsze poprzedzone jest dodaniem chmielu.W metodzie tradycyjnej owoce dodawane są podczas dojrzewania piwa,powodując dalszą fermentację.Doskonałe rezultaty osiąga się dzięki owocom pestkowym,nadając piwu lekko migdałowy smak.Najlepsze belgijskie piwa owocowe mają wytrawny posmak różowego szampana,a nie słodycz napoju gazowanego.Podobnie jak szampan piwo to jest serwowane w smukłych,wysokich kieliszkach.
sasiada 2009-09-21
w takich właśnie beczkach składowane jest piwo,dopiero póżniej dojrzewa w butelkach:) załączę kolejne zdjęcie na którym będzie to widać a w listopadzie wybieramy się na samą produkcję do tego browaru i myślę że będzie warto:))))
petrus 2010-03-20
Piwa Lambic, unikaty w skali światowej, które mogą leżakować nawet kilka lat i to w otwartych kadziach ! Dla mnie Belgia to kraina cudów, jeśli o piwo chodzi. A trochę o tym wiem.
pozd