3 łyżki margaryny
1 średnia cebula
4 kostki rosołowe
sól
cukier
1 słoiczek koncentratu (4 łyżki)
3 łyżki mąki pszennej tortowej
2 litry wody
ugotowany ulubiony makaron
1.Rozpuścić margarynę i zeszklić na niej cebulkę pokrojoną drobno w kostkę na mniejszym płomieniu doprawiając ją pół łyżki soli i pół łyżki cukru.
2. Dodać mąkę i jakieś 30 sekund podsmażyć.
3. Zalać odrobiną zimnej wody (300 ml) i rozmieszać mieszadłem, po czym szybko dodać resztę wrzącej wody z czajnika (1700 ml).
4. Dodać 4 kostki rosołowe i rozmieszać, żeby powstał "mleczny rosół".
5. Dodać 4 łyżki koncentratu (cały mały słoiczek) i gotować od zagotowania (bąbelkowania) 10 minut.
Na koniec spróbować i w razie potrzeby dodać sól, cukier lub magii.