Buraczki babci Basi
Składniki:
- 2 kg. buraczków - szorujemy szczoteczką w zlewie napełnionym letnią wodą w rękawiczkach jednorazowych. Płuczemy je ponownie i wrzucamy do garnka, zalewając zimną wodą. Gotujemy do miękkości razem z łupinami. Możemy zobaczyć czy są miękkie nakłuwając je widelcem, nożem lub wykałaczką. Po ugotowaniu studzimy je i obieramy w rękawiczkach. Obrane buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- 1 łyżka soli - mieszamy utarte buraki z 1 łyżką stołową soli.
Pozostałe składniki:
- 1 bardzo duża cebula (pokroić tak jak kto lubi),
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę lub pokrojone dość drobno),
Zalewa - przygotowanie:
- 1 szklanka octu,
- 2 szklanki wody,
- 2 szklanki cukru,
- 3 listki laurowe,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- 4 ziarenka czarnego pieprzu,
- 4 goździki.
Składniki zalewy zagotowujemy, a następnie zalewę studzimy.
Zimną zalewą zalewamy utarte buraczki oraz dodajemy pokrojoną cebulkę i czosnek. Teraz wystarczy zostawić to wszystko na 24 godziny, aby się przegryzło. Po upływie 24 godzin wkładamy buraki do czystych, wyparzonych słoików i pasteryzujemy około 15 minut.
Pamiętajmy, gdy przystępujemy do pasteryzowania: układamy szmatkę na spód garnka, wlewamy zimną wodę z kranu ponieważ buraki mamy zimne. Woda powinna sięgać do 3/4 słoiczków w garnku.