Zupa ogórkowa zabielana
Pietruszka
Marchewka
Seler
Woda
Ziemniaki
Ogórki (obojętnie czy kiszone czy słodko-kwaśne - byle nie kwaszone)
Liść laurowy
Ziele angielskie
Zasmażka
Koperek
Lubczyk (mama mówi żeby nie dodawać lubczyku do ogórkowej bo zabije jej smak, zgadzam się z nią)
sól, pieprz, cukier
śmietana
Wolno smażyć marchewkę, pietruszkę, liść laurowy, ziele angielskie i seler, aż zmieni się kolor marchewki na pomarańczowy, dodać przetarte ogórki i dalej smażyć pod przykryciem wolno. Doprawić solą i odrobiną cukru. Dodać wodę i gotować do miękkości. Zachować kolejność ponieważ gdy dodałoby się ziemniaki wcześniej z ogórkami to kwas z ogórków spowoduje, że zupa będzie "twarda". Dodać ziemniaki i gotować. Zrobić osobno zasmażkę dolać zimnej wody wymieszać i szybko wlać do zupy, nie przerywając mieszania. Pod koniec gotowania dodać zieleninę. Zabielić śmietaną. Doprawić wg uznania i smacznego.