Serniczek

Serniczek

Przepis na sernik

Składniki:
1,5 szklanki mąki
120 gram margaryny (prawie pół kostki)
0,5 szklanki cukru pudru
1 żółtko

Wszystkie składniki rozdrobnić i szybko zagnieść ciasto i schłodzić. Rozwałkować i wyłożyć dno blachy (25x35 cm.)

Składniki c.d
1 kg twarogu tłustego
8 jajek
1,5 szklanki cukru pudru
budyń śmietankowy
0,5 kostki masła lub margaryny
cukier waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
100 gram rodzynek
kandyzowana skórka pomarańczowa (opcjonalnie ze 2 łyżki)

Wykonanie
Ser zmielić dwukrotnie (jeśli komuś nie przeszkadzają grudki, to nie trzeba). Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, łyżce sera, budyń, cukier waniliowy lub olejek pomarańczowy oraz proszek do pieczenia. Do utartego sera dodać otoczone w mące rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową, wymieszać. Z białek ubić pianę i dodać ją na koniec, delikatnie mieszając. Przelać do foremki. Wierzch sernika można posmarować rozmąconym żółtkiem. Pieczenie zajmuje ok. 50 min w temperaturze 200 °C.