Przepis na buchtę z jabłkami:
-----------------------------------------------
Składniki:
- 3 jabłka większe - zetrzeć na grubych oczkach
- 22 dkg cukru /pełna szklanka/
- 22 dkg mąki /1,5 szklanki/
- 3 jajka
-150 ml oleju
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 dkg orzechów włoskich - potłuc na drobno
- trochę sparzonych rodzynek
- 1 1/2 łyżki kakao
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Wykonanie: Jajka ubić z cukrem trzepaczką. Do tego wsypać starte jabłka, potłuczone orzechy i sparzone rodzynki.
Wymieszać drewnianą łyżką. Wlać olej. Wymieszać. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać.
Wlać do wysmarowanej i wysypanej tartą bułką tortownicy.
Piec w 180 stopniach w gazowym piekarniku /w elektrycznym trochę mniej stopni/ około 50 minut.
Po upieczeniu można udekorować polewą, albo można podawać z dżemem, albo z bitą śmietaną /pycha/.
Smacznego:).
_____________________________________________________________________________________________________
blanca 2011-09-30
Zaraz będę , serdecznie pozdrawiam , życzę miłego popołudnia.
adamex1 2011-10-01
czy zdążyłem?
poproszę kęska do porannej kawki;
słonecznego weekendu,pełnego uśmiechu
pozdro :)))
bea01 2011-10-01
To jest to, co lubię najbardziej...:)) pozdrawiam, miłej reszty dnia życzę Marysiu:))