Chlebus pszenno-zytni... PIERWSZY RAZ W ZYCIU SAMODZIELNIE PRZYGOTOWANY I UPIECZONY!!!
Wyszedl SUPER!!!
Nie mam ani maszyny, ani gotowej mieszanki na chlebus..., tu nawet nie wiem gdzie mialabym takiej szukac...Juz i tak sie nachodzilam za maka zytnia, kiedy chcialam zakwas na zurek zrobc.;) jako, ze mi jej troche zostalo, pomieszalam z maka pszenna.Temu jestem taka dumna, bo w zyciu chleba nie robilam, wiec spodziewalam sie, iz na pierwszy raz jakis gniot mi wyjdzie;)))... a tu taka mila niespodzianka))
A dokladnie uzylam:
25 dkg maki zytniej integrale - tej grubo mielonej (bo wiecej nie mialam) hihihi...
25 dkg semolino di grano rimacinato... to bylby chyba taki odpowiednik naszej krupczatki, tutaj krupczatki nie ma i tej uzywam w jej zastepstwie, choc to z innego rodzaju pszenicy (grano duro), tej specjalnej, ktorej sie uzywa do makaronow, by gotowaly sie "al dente",
40 dkg zwyklej maki pszennej
do tego dwie lyzeczki miodu do rozpuszczenia drozdzy (100 gram), 2 lyzeczki soli i 600 ml wody + 2 lyzki oleju dodalam... ;)
3 razy pozwolilam ciastu wyrosnac i 3 razy je mieszalam, pozniej do blaszki i jeszcze zostawilam do wyrosniecia... i na tym KONIEC:)
dodane na fotoforum:
isia222 2009-02-14
wygląda smakowicie, i zapewne pachnie niebaińsko! a masz do tego maszyne, czy wystarczy ciasto w rękach wyrobić?
oli74 2009-02-15
…,•’``’•,•’``’•,
…’•,`’•,*,•’`,•’
…....`’•,,•’
,•’``’•,•’``’•,.
’•,`’•,*,•’`,•’.
.....`’•,,•’ ..
,•’``’•,•’``’•,."Uśmiechaj się
’•,`’•,*,•’`,•’ do tych,
.....`’•,,•’......którzy się śmieją,
,•’``’•,•’``’•,... a dla tych
’•,`’•,*,•’`,•’.. co płaczą,
.....`’•,,•......’.. bądź dobrą
…...…,•’``’•,•’``’•,. nadzieją."
…...…’•,`’•,*,•’`,•..
RADOSNEGO`’•,,•’`..♥
♥DZIONKA.......…,•’``’•,•’``’•,
Z PROMYKAMI...…’•,`’•,*,•’`,•’
♥ SŁONKA...ŻYCZĘ .`’•,,•’
(¯`•´¯)♡..POZDRAWIAM
DOBRY HUMOR ZOSTAWIAM.
cypryjka 2009-02-15
gratuluje !!!! ja bym sie nawet nie odwazyla :)))))))))) pieknie wyrosl ,
dobry wieczor wogole :)
anaks 2009-02-15
wygląda smakowicie, duma zasłużona.
Chociaż ja nie jestem chlebożerca, wolę pozołdy,
a mówię tak: kto biedę zna to i bez chleba zje.
oli74 2009-02-15
W Twoje sny zawitam dziś, jak pluszowy mały miś
Łapką dotknę jedna z gwiazd i zatrzyma się ten czas
I wyszepczę Tobie znów - kolorowych słodkich snów
___*___________♥ ________*______
_*____________♥♥♥ ___*__________
_______*____♥♥♥♥♥♥ _________*__
___*_______♥♥♥♥♥♥♥♥♥ ___*_______
_*___♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥ ___
__*___♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥ __*_
____*__♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥ ______
_*____♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥ ____
_____♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥ ___
_____*_____♥♥♥♥♥♥♥♥♥ ______*____
___*________♥♥♥♥♥♥♥ _________*__
_______*_______♥♥♥ _____*________
CUDOWNYCH SNOW ZYCZĘ DOBRANOC :)
isia222 2009-02-15
oj świeży chlebuś z masełkiem najlepiej smakuje! widzę, ze i Ty zmagasz się z pewnymi kulinarnymi brakami Włochów. Zapewne mają wiele fajnych potraw, których my nie znamy, ale niestety wiele polskich smaków trudno zastąpić:) ja zawsze przywożę ze sobą .... majonez. Bo tutejsze są wszystkie kwaśne:):):) Dobrej nocy życzę
margoma 2009-02-15
ale z Ciebie gosposia Malgosiu!
zibidzi 2009-02-15
Ja swojego pierwszego razu nie fotografowałem .Jeszcze nie wiele
potrafiłem .O fotografi to w ogóle nie miałem zielonego
pojęcia .
Pozdrawiam
asia11 2009-02-16
Radosnego i pogodnego dnia-pozdrawiam:))Ładnie kochana i przepis już wypróbowany , znakomicie zabieram się za pieczenie własnego chlebusia...Cmok cmok cmok cmok cmok
noc77 2009-02-16
wygląda apetycznie,jeszcze nie próbowałam piec,ale może kiedyś.....