Charakterystyczny dodatek słów \"po wiedeńsku\" do nazwy potrawy nie jest rzadkością. Z tego miasta wywodzi się wiele bardzo charakterystycznych dań, ale szczególne miejsce posiada Wiedeń w kategorii produktów słodkich. Najsłynniejsza jest zapewne kawa serwowana tutaj przez mistrzów na kilkadziesiąt różnych sposobów. Wiedeńska kawa, którą teraz można już wypić w połowie Europy, nigdzie nie smakuje tak, jak w austriackiej stolicy. Co ciekawe początkiem tych tradycji była pierwsza kawiarenka otwarta w Wiedniu, znana jako \"Dom Pod Błękitną Butelką\" (Hof zur Blauen Flasche), której właścicielem był Polak, Jerzy Franciszek Kulczycki. Do kawy wiedeńskiej niezbędny jest czekoladowy tort sachera, którego receptura pozostaje niezmieniona od prawie 180 lat.
Tort był przepyszny, kawa znakomita. W jednym kubku dostaje się kawę a drugi kubek zabiera się do domu na pamiątkę.
dodane na fotoforum:
mirka48 2013-07-12
Będąc w Wiedniu trzeba skosztować najpopularniejszy na świecie, czekoladowy tort Sachera czyli Sacher Torte – cudownie pachnące czekoladą i migdałami, wilgotne ciasto przekładane dżemem polane polewą czekoladową. Klasycznie podawany z bitą śmietaną i wiedeńską kawą z mlekiem, pieści podniebienie, rozpływając się rozkosznie w ustach.
maria57 2013-07-13
podoba mi się wszystko, co wyżej pokazałaś i napisałaś - lubię słodycze niczym Golcowie i ładne kubki też lubię