Święto Śliwki w Strzelcach Dolnych

Święto Śliwki w Strzelcach Dolnych

Tradycyjnie, główną atrakcją jest smażenie powideł w kotłach kuprowych, czyli miedzianych.

Na przełomie XIX i XX wieku, nad Dolna Wisłą kwitła produkcja powideł. Lokalne gospodynie do kuprowych, czyli miedzianych kotłów wsypywały dojrzałe śliwki, zazwyczaj węgierki. Smażone były na małym ogniu, czasami nawet 3 dni. Najczęściej obywało się bez cukru.

Gotowy produkt umieszczano w kamiennych garnkach i zapiekano w piecu chlebowym. Gdy na powierzchni powideł utworzyła się spieczona skorupka, powidła były gotowe. Tak przygotowane powidła są zdatne do spożycia nawet po 2-3 latach.
Jak widać tradycja jest podtrzymywana ...

dodane na fotoforum:

ma1ma

ma1ma 2013-09-08

na pewno takie powidła są pyszne...

slawa48

slawa48 2013-09-08

Wesoło było?

kuba52

kuba52 2013-09-09

Nasze powidło, już w słoikach.

extensa

extensa 2013-09-09

super tradycja... nie ma to jak powidła śliwkowe...

deniska

deniska 2013-09-09

Super tradycja..

dodaj komentarz

kolejne >