uszata

uszata 2012-03-13

a to bym z wielką chęcia spróbowała, można poprosić przepis?

pinecha

pinecha 2012-03-13

-uszata
...najlepszy do tego będzie śledź z beczki, z którego trzeba zdjąć skórę
-można go tylko opłukać lub moczyć w mleku lub w wodzie (to zależy jakiego się lubi )
-jak się wymoczy, tylko niezadługo bo będzie bez smaku ;-) trzeba go pokroić na dzwonka i zalać oliwą z oliwek (na jakieś 2-4 dni)
-następnie śledzia odsączamy z oliwy i zalewamy octem dodajemy listek i ziele (można użyć octu winnego lub ryżowego ma około 3%)
-teraz będzie nam potrzebny por, z jak największą białą częścią którego kroimy w talarki lub w półksiężyce.
-pokrojonego pora przekładamy na sitko i ze 2 razy przelewamy wrzącą wodą, i odstawiamy aż porządnie odcieknie z wody
-śmietanę mieszamy ze śledziem, porem i koperkiem
-można doprawić odrobiną pieprzu i czosnku :-)

-smacznego,

uszata

uszata 2015-01-13

;))))))))))))))

dodaj komentarz

kolejne >